Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de març del 2018

Dimarts 20 de març: la primavera arriba amb fred d'hivern i tramuntana a 84 km/h

La tramuntanada del passat dimarts 20 de març va omplir la mar de blancalls a poca distància del litoral palamosí, tot i que com és normal, arran de costa només hi havia mar arrissada o marejol.

Tal com es preveia, el passat dimarts 20 de març vàrem estar afectats per una situació de tramuntana intensa que condicionà l'arribada de la primavera astronòmica.
Després de les quatre gotes que van caure durant la nit-matinada de dilluns a dimarts, es va establir un fort gradient isobàric entre l'anticicló de l'oest d'Europa i la pertorbació centrada entre Còrsega i Sardenya. Aquesta configuració sinòptica va generar una situació de tramuntana intensa al golf de Lleó. A Palamós, la tramuntanada va assolir una ratxa màxima de 84 km/h al barri vell, amb una velocitat mitjana que arribà als 30 km/h.
El vent intens va provocar alguns desperfectes a la nostre zona, com per exemple el trencament d'una branca de grans dimensions del pi gros que hi ha a la zona de la Punta, a l'entrada del municipi veí de Calonge. La branca, per sort, va anar a parar a dins la font ornamental i no va causar danys personals.

Altres ratxes de tramuntana assolides el passat dimarts 20 de març a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 157 km/h., La Jonquera 101 km/h., Sant Climent Sescebes 101 km/h., Castelló d'Empúries 100 km/h., Torroella de Montgrí 93 km/h., Bellcaire d'Empordà 89 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 86 km/h., Verges 85 km/h., Sant Pere Pescador 81 km/h., Roses 77 km/h., Cabanes 75 km/h.

La situació de nord també va arrossegar fins a les nostres latituds una massa d'aire fred procedent del nord del continent que va fer baixar de forma clara la temperatura màxima respecte el dia anterior. El descens va ser més important cap a l'interior de la comarca que no pas a la costa, ja que si  a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 4,5 ºC més freda que la del dilluns, a Palamós només va ser 2,0 ºC més baixa, tot i que es va quedar en uns freds 11,3 ºC.
Malgrat que la temperatura màxima fos més baixa, l'efecte del vent i la presència de nuvolositat durant la matinada, provocaren que la temperatura mínima pugés de forma destacada respecte el dia abans. Com a exemple més destacat d'aquest fet trobem el cas de Monells, indret on la mínima va ser fins a 6 ºC més elevada que la del dilluns.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 20 de març. Veiem una clara situació de tramuntana al golf de Lleó.

Si fem el repàs a les precipitacions que van caure durant la matinada del dimarts, trobem que al barri vell de Palamós es van escapar 0,4 mm i a La Fosca 0,6 mm.
A la resta del Baix Empordà es van recollir 3,2 mm a Verges, 1,4 mm a Calonge, 1,2 mm a Sobrestany o 1,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres registres inferiors.

Núvols prims en una platja de Castell deserta, una imatge que ens recorda l'hivern, el passat dimarts 20 de març al migdia. Veiem la mar arrissada per la tramuntana.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 20 de març del 2018 a Palamós., temperatura màxima 11,3 ºC, mínima 4,8 ºC.
Estat del cel: de matinada cel ennuvolat i plugim., de bon matí cel encara tapat, amb 8/8 As, Sc i St., amb el pas de les hores s'obriren grans clarianes fins a deixar un temps assolellat, amb de 4/8 a 5/8 Ci i As., a la tarda hi van haver de 1/8 a 2/8 Sc, juntament amb 1/8 o 3/8 Ci.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent de direcció N, NNO i NO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del N i NNO, a 30 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del N, NNO i NO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h s'observà vent del NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 30-40 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 84 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, però a poca distància es veien molts blancalls., mar endins hi havia mar brava (onatge sig. de 4,1 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 4,22 metres a les 12:00h, de 4,57 metres a les 18:00h i de 5,39 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,83 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i núvols prims, el passat dimarts 20 de març a S'Alguer.

Núvols prims en una platja de Castell deserta, una imatge que ens recorda l'hivern, el passat dimarts 20 de març al migdia.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 20 de març al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 4,5 ºC respecte el dilluns, a Torroella de Montgrí baixà 4,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 3,6 ºC.
A Palamós descendí 2,0 ºC.
En aquest sentit, els 13,3 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 10,4 ºC de Palafrugell i de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar amb més o menys força a tot arreu, degut als núvols i al vent.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 5,9 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 4,7 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 3,7 ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la mínima baixà 0,4 ºC.
Els 3,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 20 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,3 ºC (4,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,6 ºC (4,2 ºC)., Monells 11,9 ºC (3,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 11,4 ºC (4,1 ºC)., Torroella de Montgrí 11,3 ºC (4,5 ºC).

Temps assolellat i núvols prims, el passat dimarts 20 de març al migdia a la platja de Castell. Veiem la mar pentinada per la tramuntana.

Temps assolellat i núvols prims, el passat dimarts 20 de març al migdia al poblat ibèric de Castell.