Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de març del 2018

Divendres 23 de març: núvols alts que anunciaven el canvi de temps

Núvols alts amb resol, el passat divendres 23 de març al migdia. Imatge captada des de la platja de Sant Antoni de Calonge.

L'arribada d'un extens mantell de núvols alts durant el passat divendres 23 de març, formats majoritàriament per cirrocúmuls i cirrus, va ser un clar símptoma del ràpid canvi de temps que ens va arribar ahir dissabte i que ens va portar un dia passat per aigua.
L'altre símptoma clar de l'arribada d'una pertorbació fou el marcat descens que experimentà la pressió en superfície, amb un mínim de 999 hPa.
Així mateix, el cel asserenat que hi va haver de matinada i l'absència de vent, van fer devallar una mica més la temperatura mínima respecte el dijous, amb la qual cosa es van produir algunes tímides gelades en els punts més freds de l'interior de la comarca. En aquest sentit, a Monells, després de tres dies sense baixar dels zero graus centígrads, la temperatura mínima va descendir fins a -1,7 ºC.
Tot i la devallada que va tenir el mercuri de nit i matinada, el temps assolellat va fer pujar la temperatura a les hores centrals de la jornada en algunes poblacions. Com a exemple d'això trobem el nucli de Les Olives, indret on el termòmetre s'enfilà fins a 18,7 ºC.   

D'altre banda, cal remarcar que en aquesta ocasió, el ràpid canvi de temps de les darreres hores no va venir precedit per la típica garbinada que altera la mar a la badia palamosina, sinó tot el contrari. El vent, en prou feines va assolir una ratxa màxima de 24 km/h de component sud, i a mar tan sols s'observà una lleugera mar de fons, amb marejol.

Cirrocúmuls lenticulars observats el passat divendres 23 de març a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat divendres 23 de març del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,8 ºC, mínima 5,9 ºC.
Temps assolellat o amb resol, però aparegueren de 1/8 a 4/8 Ci i Cc al llarg de la jornada.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NO, O i SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del E i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h s'observà vent del NO, O i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb un xic de marejol, lleugera mar de fons., mar endins hi havia de maregassa a maror (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h, de 1,41 metres a les 18:00h i de 0,94 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,86 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols alts i temps assolellat a la platja Gran de Palamós, el passat divendres 23 de març al migdia. 

Núvols alts i resol, el passat divendres 23 de març al migdia, observats des de la platja d'Es Monestri. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 23 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica  que mirem.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 2,7 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà no va canviar i a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,0 ºC.
A Palamós descendí 1,6 ºC.
En aquest sentit, els 18,7 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,8 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més freda.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va descendir a totes les poblacions de forma lleugera respecte el dia abans, però les gelades van tornar en alguns punts.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,9 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,1 ºC.
A Palamós hi va haver l'excepció, ja que la mínima no va variar respecte el dijous.
Els -1,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 23 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,7 ºC (0,3 ºC)., Torroella de Montgrí 17,2 ºC (1,9 ºC)., Monells 17,1 ºC (-1,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,9 ºC (-0,3 ºC)., Castell d'Aro 15,3 ºC (1,4 ºC).

Núvols alts i resol, el passat divendres 23 de març al migdia. Imatge presa des de la platja d'Es Monestri.