Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 de març del 2018

Dimarts 27 de març: núvols curiosos i la colza vesteix de groc el paisatge de primavera

Núvols curiosos apareguts el passat dimarts 27 de març a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del puig del Molí de Vent de Sant Joan. La presència de vent de garbí a primeres hores de la tarda, va modelar la capa de núvols baixos que ens va afectar durant el matí. Els núvols que es van poder observar ben allargassats sobre Palamós i Sant Joan, es poden classificar tècnicament com a Stratocumulus stratiformis radiatus.

Temps assolellat, cel enterbolit de núvols alts i un camp de colza florit en primer pla, el passat dimarts 27 de març a la tarda. Imatge captada des de Calonge. En les darreres jornades hem pogut comprobar com el paisatge de la nostre comarca es va vestint de color groc vistós, gràcies a la floració espectacular de la colza, un fet que ens recorda vivament la primavera. 
Malgrat la imatge primaveral, els núvols presents que deixaven resol o que directament tapaven l'astre rei, juntament amb el lleuger flux de component est que va bufar durant unes hores, van provocar que la temperatura màxima baixés lleugerament respecte el dia anterior.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 27 de març del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 13,4 ºC, mínima 8,4 ºC.
Estat del cel: al matí es van observar abundants núvols baixos que taparen el sol, amb de 5/8 a 7/8 Cu i Sc, juntament amb 1/8 o 3/8 Ac., a partir del migdia obertura de clarianes, siguent més destacades cap al nord, amb de 4/8 a 5/8 Sc., a la tarda presència de grans clarianes i arribada de núvols prims, amb de 3/8 a 5/8 Ci, As i Ac, juntament amb 2/8 o 4/8 Sc i St, algun núvol lenticular.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent de direcció N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del E, SE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h s'observà vent del S, SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del O i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 40 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Curiosos núvols Stratocumulus stratiformis radiatus apareguts el passat dimarts 27 de març a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del puig del Molí de Vent de Sant Joan.  

La presència de núvols en diferents nivells va deixar una bonica posta de sol acolorida a la badia de Palamós. Font: http://palamos.cam

La presència de núvols en diferents nivells va deixar una bonica posta de sol acolorida a la badia de Palamós. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 27 de març al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,2 ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro baixà 2,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,6 ºC.
A Palamós descendí 4,4 ºC.
En aquest sentit, els 18,2 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,4 ºC de Palamós i de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar lleugerament a tot arreu, a causa dels núvols.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 1,0 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,6 ºC i a Castell d'Aro pujà 0,5 ºC. A Monells hi trobem l'excepció, ja que la mínima baixà 0,2 ºC.
A Palamós va ser el lloc on més va pujar la temperatura mínima, ja que aquesta fou 3,3 ºC més elevada.
Els -0,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,4 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 27 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,2 ºC (1,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,5 ºC (2,0 ºC)., Monells 16,8 ºC (-0,5 ºC)., Castell d'Aro 15,8 ºC (3,3 ºC)., Torroella de Montgrí 15,7 ºC (4,3 ºC).

A continuació us poso un recull de fotos dels núvols curiosos que van aparèixer sobre Palamós (imatges captades des del puig del Molí de Vent de Sant Joan) i els camps de colza que es poden apreciar a la població veïna de Calonge, així com una vinya plena de fors boscanes.