Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de març del 2018

Dissabte 24 de març: una bona ploguda primaveral

Cel ennuvolat i cortines de pluja a l'horitzó oest i sud-oest, el passat dissabte 24 de març a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Cap Gros. Veiem que la mar no estava gaire alterada a aquella hora. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat dissabte 24 de març va estar marcat per la pluja, un dels ingredients més típics de la primavera, la segona estació més plujosa de l'any, després de la tardor (almenys a la nostre àrea geogràfica).
La formació d'una pertorbació que va quedar centrada entre Catalunya i les Balears, va deixar-nos una jornada passada per aigua. Com si fos una autèntica benedicció, es va tractar d'una situació que va anar molt bé pels camps i pels boscos de la nostre comarca, ja que la pluja va caure de forma continuada i sense gaire intensitat al llarg de moltes hores. Això va fer que la precipitació es pogués anar infiltrant en el sòl, amb la qual cosa es pot afirmar que les plantes tindran una bona reserva hídrica pels propers mesos que garantirà una floració espectacular i una primavera verda.
A Palamós, al final del dia es van comptabilitzar un total de 24,6 mm al barri vell i 34,2 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dissabte 24 de març, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Palafrugell 50,8 mm., Calonge 48,4 mm., Torroella de Montgrí 33,4 mm., Sobrestany 29,2 mm., Verges 29,2 mm., La Bisbal d'Empordà 25,8 mm., Monells 25,1 mm., Sant Feliu de Guíxols 25,0 mm., Les Olives 24,4 mm., Castell d'Aro 24,4 mm., La Tallada d'Empordà 23,6 mm., Bellcaire d'Empordà 16,6 mm.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 24 de març a les 18:36h. Veiem pluges extenses a Catalunya, excepte algunes comarques de Lleida i Tarragona. 

Les pluges també van anar acompanyades per un fort descens de la temperatura màxima, especialment a l'interior del Baix Empordà. Com a exemple d'aquest fet trobem que a Monells van tenir una màxima 9,6 ºC més baixa que la del divendres (divendres 17,1 ºC i dissabte 7,5 ºC).
A Palamós, el descens de la temperatura màxima va ser més lleu, ja que la diferència només va ser de 1,5 ºC (13,8 ºC divendres i 12,3 ºC dissabte).

En un altre ordre de coses, cal remarcar que, majoritàriament, en superfície va bufar provences, gregal i tramuntana, assolint una ratxa màxima de 60 km/h. Aquests vents no van alterar gaire l'estat de la mar al litoral palamosí durant la primera meitat de la jornada, però a poca distància s'observaren molts blancalls. El marejol o la mica de maror que hi havia al matí i al migdia, va deixar pas a la maror o forta maror a partir del vespre, amb una marcada mar de fons d'entre llevant i gregal.

Cel ennuvolat, amb plugim i lleugera mar de fons a La Fosca, el passat dissabte 24 de març a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 24 de març del 2018 a Palamós., temperatura màxima 12,3 ºC, mínima 7,0 ºC.
Cel ennuvolat, amb aparició d'alguna escletxa al vespre, entre 7/8 i 8/8 Ns, Cu, Sc i St, pluja o plugim  repartit durant bona part de la jornada.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent de direcció O, ONO, NO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció OSO, SSO, SO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del NNE, NE, N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h NNE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror al matí-migdia, forta maror a partir del vespre, mar de gregal, amb blancalls a poca distància de la costa. No hi han dades de les onades que hi havien mar endins, ja que la boia del cap de Begur s'ha espatllat.
Pressió atmosfèrica màxima 1001hPa, mínima 994hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de pressió en superfície del passat dissabte 24 de març a les 18:48h. Veiem la pertorbació responsable de la pluja que va caure.   

Si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 24 de març al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys intensitat respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 9,6 ºC, a La Bisbal d'Empordà baixà 8,9 ºC i a Torroella de Montgrí la màxima va ser 7,6 ºC més baixa que la del dia anterior.
A Palamós descendí 1,5 ºC.
En aquest sentit, els 13,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 7,5 ºC de Monells foren la màxima més freda.

En relació a la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va ascendir a totes les poblacions de forma més o menys destacada respecte el dia abans, gràcies al cel ennuvolat i al vent.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 4,2 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 4,0 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 3,2 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 1,1 ºC.
Els 2,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 24 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,5 ºC (4,1 ºC)., Torroella de Montgrí 9,6 ºC (5,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 8,4 ºC (3,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,0 ºC (3,7 ºC)., Monells 7,5 ºC (2,5 ºC).

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible, del passat dissabte 24 de març a les 17:45h. Veiem Catalunya coberta pels núvols generats per la pertorbació.