Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de desembre del 2018

Dilluns 3 de desembre: més núvols prims i temperatura màxima de 21 ºC

Temps assolellat a Cala s'Alguer i abundants núvols prims, el passat dilluns 3 de desembre al migdia. 

El passat dilluns 3 de desembre es va poder constatar una pujada imparable de la temperatura màxima.
L'ascens del mercuri que va començar durant el cap de setmana, va fer un altre pas endavant, tot i la presència d'àmplies franges de núvols alts i mitgencs que deixaren resol durant moltes estones, sobretot al llarg del matí.
El termòmetre va enregistrar 20,9 ºC de màxima a Palamós (Passeig del Mar), 20,9 ºC a Palafrugell, 20,7 ºC a Calonge, 20,7 ºC a Monells, 20,5 ºC a Torroella de Montgrí  i 20,4 ºC a La Bisbal d'Empordà, entre d'altres valors.
Aquesta temperatura notablement càlida per l'època de l'any, va ser deguda a un predomini del sol i a l'entrada d'una massa d'aire amb isotermes de 11 ºC a 850 hPa (el dia abans hi havien isos de 7,0 ºC), segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.

La bonança que vàrem tenir al migdia, va venir precedida per una nit freda que deixà 3 ºC de mínima a Monells i 3,3 ºC a La Tallada d'Empordà.
D'altre banda, un altre dels aspectes més cridaners de la situació meteorològica, va ser la manca de vent que hi va haver, amb una ratxa màxima de només 13 km/h. Cal tenir en compte que la manca de vent de mar, va fer que el mercuri pogués pujar amb força a la nostra vila, respecte anteriors ocasions.
Finalment, encara que el  vent va brillar per la seva absència, es podia observar una lleugera mar de fons del SSO. 

Els núvols alts i mitgencs deixaven resol a la platja de Castell, el passat dilluns 3 de desembre al migdia. A la foto també s'aprecia una lleugera mar de fons. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 3 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 19,2 ºC (20,9 ºC al passeig del Mar i 19,4 ºC a La Fosca), mínima 8,9 ºC (8,6 ºC al passeig del Mar i 8,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb sol o resol., durant tota la jornada s'observaren nombrosos núvols alts i mitgencs, amb de 5/8 a 6/8 Ci, Cs, As, Ac i deixants dels avions.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció OSO, SO, SSO i S, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 16:00h bufà vent del S, SSE i SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 13 km/h S.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a Cala s'Alguer i reflexos al mar, el passat dilluns 3 de desembre al migdia. 

Núvols alts i reflexos a la zona humida de Castell, el passat dilluns 3 de desembre al migdia.

Si mirem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 3 de desembre al Baix Empordà, es veu com va pujar amb major o menor mesura respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va ascendir 3,6 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 2,0 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,4 ºC. No obstant això, a La Tallada d'Empordà hi va haver una excepció, amb una màxima 0,2 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 2,9 ºC.
En aquest sentit, els 20,9 ºC de Palamós i de Palafrugell van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,1 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va tenir petits comportaments a l'alça respecte el diumenge.
A Castell d'Aro la mínima va ascendir 1,6 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va pujar 1,0 ºC i a Monells pujà 0,8 ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,8 ºC més alta.
Els 3,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 3 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,7 ºC (3,0 ºC)., Torroella de Montgrí 20,5 ºC (5,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,4 ºC (4,0 ºC)., Castell d'Aro 20,0 ºC (6,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,1 ºC (3,3 ºC).

Més fotos del passat dilluns 3 de desembre