Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 de desembre del 2018

Dissabte 22 de desembre: ens va tocar un altre dia sense vent

Temps assolellat i aigua cristal·lina a la platja de la Fosca, el passat dissabte 22 de desembre a primeres hores de la tarda. 

La quarta i darrera jornada de competició de la regata Christmas Race que s'havia de disputar el passat dissabte 22 de desembre, altre cop va patir els efectes de la manca de vent.
El potent anticicló va portar-nos una situació meteorològica estable, amb una pressió en superfície molt elevada.
En el nucli antic de Palamós es va enregistrar un màxim de 1029 hPa i un mínim de 1026 hPa. Aquesta circumstància, unida a la poca diferència de temperatura entre la terra i l'aigua del mar, la manca d'isòbares juntes i el fet que no s'acostés cap front, provocaren que hi hagués vent en calma la major part de la jornada, amb una ratxa màxima de vent de tan sols 13 km/h ESE.
Finalment, les tripulacions participants a la regata Christmas Race no van poder realitzar les mànegues que s'havien previst, amb la qual cosa aquest any es pot afirmar que el temps ens ha portat una de freda i una de calenta, ja que el dimecres i el divendres es va poder navegar molt bé, però el dijous i el dissabte no es va poder fer cap mànega.

En un altre ordre de coses, tot i que l'hivern va començar el passat divendres 21 de desembre, sembla que la fred pròpia d'aquestes dates va tornar a brillar per la seva absència.
El temps assolellat i l'entrada d'una massa d'aire més càlida del normal, amb isotermes de 11 ºC a 850 hPa (el divendres hi havien isos de 9 ºC), segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, va donar-nos una temperatura màxima gairebé primaveral.
A Les Olives van tenir una màxima de 19,9 ºC, a Calonge 19,4 ºC, a Bellcaire d'Empordà 19,4 ºC, a Palamós (Passseig el Mar) 19,3 ºC i a Castell d'Aro 18,9 ºC.
Així mateix, la nit també va ser menys freda que la del dia anterior, degut al pas d'un tel de núvols prims durant la matinada i a la presència d'isotermes de 8,7 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 00:00h.

Vídeo de la quarta i última jornada de la regata Christmas Race, amb l'entrega de trofeus. Al final del vídeo podeu veure la posta de sol amb núvols alts.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 22 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 16,8 ºC (19,3 ºC al passeig del Mar i 17,1 ºC a La Fosca), mínima 7,4 ºC (6,8 ºC a La Fosca i 6,3 ºC al passeig del Mar). Molta rosada, amb zones molles tot el dia on no hi tocava el sol.
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Ci., a la tarda van veure's de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i deixants dels avions.
Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:30h hi va haver vent del E i ESE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h vent en calma o vent del O, OSO i ONO, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 13 km/h ESE.
Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons del S., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 05:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 08:00h, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1029 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè i la mar molt plàcida, el passat dissabte 22 de desembre a primeres hores de la tarda.

Cel serè i la mar molt plàcida, el passat dissabte 22 de desembre a primeres hores de la tarda.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 22 de desembre al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar de forma més o menys important respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 5,0 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,3 ºC i a Castell d'Aro pujà 2,6 ºC.
A Palamós va pujar 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 19,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,8 ºC de Sobrestany foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar com va experimentar un ascens molt significatiu a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 3,8 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va pujar 3,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 2,9 ºC.
A Palamós ascendí 2,0 ºC.
Els 2,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 22 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,9 ºC (6,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,8 ºC (3,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,8 ºC (2,6 ºC)., Monells 18,1 ºC (2,5 ºC)., Torroella de Montgrí 18,0 ºC (4,4 ºC). 

Cel serè i la mar molt plàcida, el passat dissabte 22 de desembre a primeres hores de la tarda.

Cel serè i la mar molt plàcida, el passat dissabte 22 de desembre a primeres hores de la tarda.