Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 22 de desembre del 2018

Dimecres 19 de desembre: la Christmas Race s'inicia amb bon vent i 19 ºC de temperatura màxima

La famosa regata Christmas Race va començar amb bon peu gràcies al vent de garbí o llebeig. Imatge del passat dimecres 19 de desembre.

El passat dimecres 19 de desembre va deixar-nos unes excel·lents condicions per a la pràctica de la vela lleugera.
Tot i que la garbinada del dia anterior semblava que s'anava fonent a primeres hores del matí, la qual  cosa feia renèixer el fantasma de la manca de vent, Èol va premiar-nos amb una nova garbinada.
Com si s'hagués fet a propòsit, el vent del sud i sud-oest va reforçar-se notablement poc abans del migdia, fins que va desaparèixer coincidint amb la posta de sol.
El vent de garbí o llebeig va assolir una velocitat mitjana de 20-25 km/h en el seu punt àlgid, i enregistrà una ratxa màxima de 48 km/h al nucli antic de Palamós.

La persistència que experimentà la intensitat i la direcció del vent, va permetre que les vuit classes olímpiques de vela participants a la famosa regata Christmas Race, poguessin completar les tres mànegues de competició que tenien previstes. En total, 256 tripulacions de 22 països i 4 continents participen d'aquest espectacle esportiu que des de fa 43 anys es dona cita a la badia palamosina, pocs dies abans de Nadal.

Les classes olímpiques que aquest any hi prenen part són Finn, Laser Standard, Laser Radial Femení i 470 Masculí i Femení i les promocionals de la World Sailing (Federació Internacional de Vela) Laser Radial Masculí i 420 Masculí i Femení.
El país amb major participació és Espanya amb 88 vaixells, seguit de Gran Bretanya amb 44.
Les tripulacions han vingut de països tan llunyans com Canadà, Veneçuela, Hong Kong, Perú i Taiwan, entre d'altres. Els països europeus presents són Alemanya, Àustria, Bielorússia, Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Gran Bretanya, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal, Rússia, Suïssa i Ucraïna.

Vídeo de la primera jornada de competició.

Així mateix, encara que de bon matí el cel es mostrava ennuvolat degut a les restes del front que va ocasionar la garbinada del dimarts, amb els pas de les hores els núvols marxaren ràpidament fins a deixar un matí assolellat.
Els regatistes, al contrari d'altres anys, també van poder gaudir d'una temperatura prou agradable per l'època de l'any.
El domini de l'astre rei i el fet que el vent de garbí fos una mica aponentat durant una estona, va provocar que la temperatura màxima s'enfilés o superés lleugerament els 19 ºC en algunes poblacions. Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una temperatura màxima de 19,4 ºC, a Palamós (Passeig del Mar) 19,3 ºC, a Calonge 19,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà 19,2 ºC i a Sant Feliu de Guíxols 19,1 ºC.

El vent de garbí i la presència de mar de fons aixecaren un fort onatge el passat dimecres 19 de desembre.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 19 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,2 ºC (19,3 ºC al passeig del Mar i 17,9 ºC a La Fosca), mínima 10,1 ºC (9,9 ºC al passeig del Mar i 9,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel: a primera hora del matí es van veure 7/8 Cu i Sc, alguna roina inapreciable., els núvols van marxar mar enllà ràpidament fins a deixar un matí assolellat, amb de 1/8 a 6/8 Cu i Sc., al migdia i a la tarda cel serè, però mar enllà es veien cúmuls.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent de direcció S, SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent de direcció S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h va bufar vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi hagué vent del S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vàrem tenir vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va aparèixer vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. 
Ratxa màxima de vent 48 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror o forta maror, ones de 1 a 1,5 metres, mar de fons del SSO i mar de vent, molts blancalls., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 85 %, mínima 46 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La famosa regata Christmas Race va començar amb bon peu gràcies al vent de garbí o llebeig. Imatge del passat dimecres 19 de desembre.

El vent de garbí i la presència de mar de fons aixecaren un fort onatge el passat dimecres 19 de desembre.

En relació a la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 19 de desembre al Baix Empordà, es veu com va pujar de forma més o menys important a tots els llocs, respecte el dimarts.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 4,3 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 4,2 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 1,9 ºC.
A Palamós va pujar 3,5 ºC.
En aquest sentit, els 19,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,5 ºC de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem com també va ascendir a totes les localitats de forma decidida, gràcies als núvols del front i al vent de garbí.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà pujà 4,5 ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro també ascendí 4,5 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 3,7 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,4 ºC més alta.
Els 3,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 11,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 19 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,4 ºC (7,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,2 ºC (5,0 ºC)., Monells 17,6 ºC (3,3 ºC)., Torroella de Montgrí 17,0 ºC (6,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3 ºC (4,7 ºC).

Més fotos del passat dimecres 19 de desembre