Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de desembre del 2018

Palamós recupera la càmera del temps de Tv3

Vista de Palamós captada per la càmera del temps de Tv3. Imatge de l'any 2011, quan encara es trobava en funcionament. 

Gràcies al conveni subscrit aquest any entre l'Ajuntament de Palamós i TVC, properament es podrà tornar a veure la imatge del nostre municipi arreu del país.
L'acord és per tres anys, renovable després per anualitats, amb una aportació d'uns 10.000 euros l'any.
Aquesta setmana s'han ultimat els últims preparatius per instal·lar la càmera al seu antic emplaçament, al damunt del Museu de la Pesca, antic edifici portuari conegut com el "tinglado". De fet, tot i que la càmera fou desmuntada l'any 2012, encara es conservava part de la seva instal·lació, la qual cosa ha facilitat els treballs per reposar-la.
Actualment aquest aparell encara es troba en període de proves, però es preveu que les primeres imatges s'emetin per televisió durant la primera setmana del proper mes de gener.
La vila palamosina apareixerà aleatòriament en els diversos espais de El Temps, tant a TV3 com al 3/24, així com de fons de diversos programes dels canals del grup, i també en directe al lloc web 324.cat.

Una càmera amb una llarga història d'anades i vingudes

Amb Convergència i Unió al Govern municipal, Palamós ja va tenir una càmera del servei d'informació meteorològica de TV3. Amb l'entrada del nou equip de govern, després de les eleccions municipals del 2003, es va decidir suprimir el servei i, per tant, la despesa que comportava que eren uns 1200 euros mensuals. Una part d'aquests diners, 300 euros al mes, es destinaven a pagar lloguer a la comunitat de propietaris de l'edifici Alfons II, on estava situada la càmera. Amb motiu de l'aprovació del pressupost municipal de 2005, un cop consumat el trencament entre el PSC i l'Entesa, Convergència i Unió va condicionar el seu suport a la proposta al fet que es recuperés la càmera del temps.
Aquell any 2005 l'Ajuntament va reprendre les negociacions amb Televisió de Catalunya per tornar a posar la càmera, les quals culminarien el 2007 amb l'estrena de la nova càmera.
La prioritat de l'equip de govern era que la càmera del temps se situés en un edifici de propietat municipal, per tal d'evitar el pagament d'un lloguer. En aquest sentit, es van valorar emplaçaments com l'església de Santa Maria del Mar, La Gorga, l'edifici de l'Ajuntament o l'antic dipòsit d'aigua del Pedró. Finalment, però, es va decidir posar la càmera al teulat del Museu de la Pesca. Des d'aquest lloc, es poden captar imatges de la façana marítima principal de Palamós, amb el racó de la platja Gran en primer pla i l'emblemàtic campanar de l'església al fons.

Malauradament, a l'any 2012, l'Ajuntament de Palamós va retirar del presupost la partida econòmica destinada a sufragar aquesta càmera.
El seu elevat cost, xifrat en uns 20.000 euros, va fer que l'equip de govern (PSC i Entesa) decidís suprimir aquesta despesa, dins de la política de contenció davant la situació econòmica. Però, a diferència del 2004 (en què van decidir anul·lar-la en considerar que era massa cara i no ajudava a la promoció, si bé van recuperar-la al cap de 3 anys per poder aprovar els pressupostos), el 2012 van canviar la tàctica.
La intenció era que hi hagués una moratòria del servei durant aquell exercici. És a dir, no pagar aquell any, però conservar la càmera. D'aquesta manera, es deixava la porta oberta a recuperar-la de cara a l'any següent i, a més, deixava la possibilitat als responsables del canal televisiu de poder continuar utilitzant imatges del municipi sempre que els pogués interessar.
Televisió de Catalunya va acceptar la moratòria, però al mateix temps va fer retirar la càmera en haver-se anul·lat el servei, que té un cost de funcionament.
Després de llargues negociacions, finalment sembla que el 2019 Palamós recuperarà la càmera del temps, sens dubte una bona notícia per començar l'any.

Primer pla de la càmera del temps de Tv3 ubicada al teulat del Museu de la Pesca, conegut popularment com el "tinglado". Imatge d'aquesta setmana.