Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de setembre del 2019

Dissabte 31 d'agost: "Boira a Begur, pluja segur" i el mercuri es desinfla

Estrats orogràfics apareguts sobre el massís de Begur el passat dissabte 31 d'agost a primeres hores de la tarda.

El mercuri es va desinflar una mica el passat dissabte 31 d'agost, a més, també s'observaren alguns símptomes clars de canvi de temps.
Tot i que a uns 1.500 metres d'altura hi havia una massa d'aire 1,0 ºC més càlida que l'enregistrada el dia anterior (divendres isos de 17,8 ºC a 850 hPa i dissabte isos de 18,7 ºC a 850 hPa), segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, la calorada patida dies enrera va desinflar-se.
La presència d'un marcat flux de component est i nord-est en superfície, va moderar un xic la temperatura màxima a totes les estacions meteorològiques del Baix Empordà, respecte el dia anterior. En aquest sentit, veiem que la màxima més alta del passat dissabte foren els 32,4 ºC que van tenir a Calonge, en comparació amb els 35,3 ºC que havien assolit en aquesta mateixa població el dia precedent.
L'exemple més destacat d'aquest descens del termòmetre el trobem a La Tallada d'Empordà. En aquesta localitat de l'interior de la comarca, van enregistrar una màxima 3,7 ºC inferior (divendres 33,8 ºC i dissabte 30,1 ºC).
A Palamós (nucli antic) també es va detectar una temperatura màxima més baixa (divendres 29,8 ºC i dissabte 26,8 ºC). No obstant això, aquesta baixada de temperatura va passar desapercebuda pels nostres cossos, a causa de l'augment de la temperatura de xafogor, degut a l'elevat grau d'humitat relativa que vàrem tenir, amb un mínim del 67 % i un màxim del 92 %.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va descendir lleugerament a tot arreu, respecte el divendres, gràcies al cel asserenat i a la manca de vent. Malgrat tot, la nit tropical es va mantenir ben ferma a Palamós, a Sant Feliu de Guíxols, a Palafrugell i també a Les Olives. 

En un altre ordre de coses, el dissabte també ens va mostrar alguns indicis de l'aproximació del front fred que ens va creuar durant la nit del diumenge, el qual malauradament nomes deixà ente un i dos litres a la nostra vila.
L'aparició de nombrosos núvols baixos o estrats orogràfics que tapaven les parts més enlairades del massís de Begur durant les primeres hores de la tarda, eren un clar indicador de l'arribada de pluja. Aquest fet sol coincidir amb un augment important del nivell d'humitat relativa i amb l'aparició de vent de component marítim.
La saviesa popular va deixar molt ben reflectida aquesta circumstància a través de la dita "Boira a Begur, pluja segur".

Estrat orogràfic enganxat al cim del Puig de Son Ric (323 msnm) a Begur, el passat dissabte 31 d'agost a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 31 d'agost del 2019 a Palamós., temperatura màxima 26,8 ºC (29,3 ºC al passeig del Mar i 27,1 ºC a La Fosca), mínima 22,2 ºC (21,6 ºC al passeig del Mar i 22,0 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí van aparèixer de 0/8 a 1/8 Sc i St., a la tarda s'observaren encluses de tempesta cap als horitzons O i NO, de 0/8 a 2/8 Sc i St, a més de 0/8 a 5/8 Ci, As, Ac i deixants dels avions.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma o vent del NNO i N, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE i N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi va haver vent de direcció NE, ENE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vàrem tenir vent de direcció ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h s'observà vent del E, ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 23:00h s'aprecià vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,12 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 67 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dissabte 31 d'agost, amb abundants núvols alts i mitgencs. Font: http://palamos.cam

Vista des del mirador de Mont-ras, el passat dissabte 31 d'agost a primeres hores de la tarda. En primer terme veiem l'església de Mont-ras i al fons de la imatge podem observar el cap de Sant Sebastià (Palafrugell).

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 31 d'agost al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar amb més o menys empenta a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 3,7 ºC respecte el divendres, a Torroella de Montgrí baixà 3,5 ºC i a Monells descendí 2,3 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 3,0 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 32,4 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,8 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va patir un descens més o menys accentuat a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,7 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí també baixà 1,7 ºC i a Castell d'Aro va descendir 1,2 ºC.
A Palamós descendí 0,8 ºC.
Els 17,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 31 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,9 ºC (17,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,5 ºC (17,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,1 ºC (17,4 ºC)., Castell d'Aro 29,9 ºC (19,3 ºC)., Torroella de Montgrí 28,5 ºC (17,3 ºC).

Més fotos del passat dissabte 31 d'agost