Mapa d'acumulació de neu al Pirineu pels propers dies. Veiem que es poden acumular 25 cm en alguns punts, a partir dels 2400 metres al Pirineu de Lleida i a partir dels 2600 metres al Pirineu de Girona.
Demà dimarts 10 de setembre ens arribarà el canvi de temps més important dels darrers mesos.
Les quatre gotes que van caure ahir al vespre a Palamós i les que poden caure avui dilluns, són el preludi de l'arribada d'una activa pertorbació de tardor.
En les darreres hores, els mapes del temps han pogut constatar una circulació meridiana del corrent en jet polar, el qual apunta directament a la península Ibèrica., a més a més, també s'ha establert un veritable passadís que portarà cap al sud l'aire fred i les pertorbacions associades al Front Polar, entre l'anticicló de Rússia i l'anticicló de les Açores.
Aquesta mena de passadís, és un profund solc o ona de Rossby creada a partir d'una ondulació molt marcada de l'anteriorment mencionat corrent en jet.
Aquesta configuració atmosfèrica ha de permetre l'arribada d'una pertorbació en altura i, amb el pas de les hores, també s'ha d'acabar creant una ciclogènesi al Mediterani occidental, centrada a les illes Balears.
La pertorbació amb reflex en altura i en superfície, ens afectarà de ple entre aquesta nit i la nit del dimarts, amb alguns ruixats tempestuosos que poden ser forts, però amb moltes estones de pluja més pausada. Les acumulacions de pluja (amb els mapes actuals) al final de l'episodi poden assolir uns 50-80 mm a la nostra comarca, amb la qual cosa caldrà estar atents a les zones potencialment inundables.
Aquesta pertorbació vindrà acompanyada d'un embossament d'aire fred en alçada, amb isotermes de -17 a -18 ºC a 500 hPa, a sobre de la Costa Brava, i isotermes de -22 a -24 ºC al País Valencià.
A uns 850 hPa (1.500 metres d'altura), es preveu que tinguem isotermes de 5 a 7 ºC a sobre nostre. Aquest fet ha de portar una devallada important de la temperatura, amb un ambient de finals de tardor o principis d'hivern, ja que la temperatura màxima de la nostra vila pot quedar-se al voltant dels 15 ºC.
Cal remarcar que la combinació entre la baixa temperatura i les precipitacions, pot portar una bona nevada al Pirineu, per sobre dels 2.400 metres al Pirineu de Lleida i del 2.600 metres al Pirineu de Girona.
Pel que fa al vent i a l'estat de la mar, tot i que en superfície pot bufar vent de tramuntana o provences moderat, amb cops forts (sobretot a partir de la tarda del dimarts), abans que el vent s'intensifiqui pot ploure fort, ja que la pertorbació estarà ben situada.
No es descarta que durant la nit de dimarts a dimecres hi pugui haver alguna ratxa de vent que s'aproximi als 100 km/h, amb la qual cosa cal evitar entrar al mar amb cap mena d'embarcació, mentre duri aquesta situació.
L'alçada de les onades podrà ser molt considerable, amb maregassa a prop de la línia costanera, amb mar de fons de llevant o gregal, tot i que també podem tenir una perillosa mar creuada a poca distància de la costa, amb mar de fons de llevant i mar de vent del nord.
Com que aquesta situació meteorològica pot ser molt complicada i els mapes poden variar, es recomana anar seguint les previsions actualitzades a través dels mitjans oficials. Finalment, com a curiositat, també hi podria haver alguna sorpresa amb forma de mànega o petit tornado, tal com va succeir ahir diumenge a la costa barcelonina.
Mapa del corrent en jet previst per demà dimarts 9 d'octubre a les 11:00h. Veiem com es dirigeix directament a la península Ibèrica.
Mapa de pressió en superfície previst per avui dilluns 9 de setembre a les 20:00h. Veiem el passadís de pertorbacions establert entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló de Rússia.
Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa (5.600 metres) previst per demà dimarts a les 20:00h. Veiem isotermes de -24 ºC al País Valencià i isotermes de -17 ºC o -18 ºC a la Costa Brava.
Mapa de pressió en superfície previst per la nit de dimarts a dimecres. Veiem la pertorbació centrada a les illes Balears.
Mapa de precipitació acumulada prevista pels propers dies. Al final de l'episodi poden haver-se acumulat uns 80 mm a la nostra zona.
Cúmuls decoratius observats el passat divendres 6 de setembre al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)
Si mirem el temps que ja ha succeït, es pot constatar que la tramuntana va anar baixant d'intensitat durant el passat divendres 6 de setembre, però encara va bufar amb ganes al llarg del matí i també hi va haver un intent de ressuscitar a darrera hora del dia.
Així doncs, l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència d'una pertorbació centrada a l'àrea de Còrsega, va establir un marcat gradient isobàric al golf de Lleó.
El vent del nord encaixonat entre els Pirineus i els Alps, va assolir una velocitat mitjana de 20-25 km/h a la nostra vila, en el seu moment àlgid, i la ratxa màxima fou de 55 km/h.
La tramuntana va desaparèixer durant la tarda i va ser substituïda per vent fluixet de garbí i xaloc. No obstant això, a darrera hora del dia va tornar a entrar, però molt més fluixa, a uns 15 km/h de mitjana.
D'altra banda, sortosament la nit tropical que vàrem tenir el dia abans va desaparèixer, ja que totes les estacions meteorològiques de la XEMA i de Meteoclimatic ubicades al Baix Empordà, van enregistrar una mínima per sota dels 20 ºC.
Destaquen els 11,8 ºC de mínima de Monells o els 13,9 ºC de La Bisbal d'Empordà, com a registres més baixos. A la vila palamosina vàrem tenir 18,2 ºC a Palamós-La Fosca, 18,3 ºC a Palamós-Passeig del Mar i 18,6 ºC a Palamós (nucli antic).
Finalment, la temperatura màxima no va canviar pas massa respecte el dijous i, a més, la xafogor va ser poc important, gràcies a una humitat relativa molt moderada, amb un màxim del 64 % i un mínim del 31 % a Palamós (nucli antic).
Temps assolellat i alguns Cumulus humilis, el passat divendres 6 de setembre al migdia.
Més dades meteorològiques del passat divendres 6 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 25,3 ºC (27,7 ºC al passeig del Mar i 25,7 ºC a La Fosca), mínima 18,6 ºC (18,3 ºC al passeig del Mar i 18,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al llarg del matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Ac, a més de 0/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda aparegueren de 1/8 a 3/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NNO, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, N i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h s'observà vent del NNO, N i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vàrem tenir vent del SSO, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi hagué vent en calma., a partir de les 21:30h va bufar vent del NNO, NO i O, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h bufà vent del NNO, N i NO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 55 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,16 metres a les 02:00h al davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 08:00h, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,99 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,25 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 64 %, mínima 31 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de pressió en superfície del passat divendres 6 de setembre a les 08:50h. Veiem les isòbares molt apretades al golf de Lleó.
Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 6 de setembre al Baix Empordà, es veu que va experimentar comportaments diferents segons l'indret que mirem, respecte el dijous., a més, els canvis van ser dispars.
Per exemple, a Monells tingueren una màxima 1,1 ºC més baixa i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,9 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 1,0 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,2 ºC.
A Palamós descendí 1,3 ºC.
Així doncs, els 28,0 ºC enregistrats a Torroella de Montgrí van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 25,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.
Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens més o menys marcat a tot arreu, respecte el dia anterior.
A Monells la mínima fou 1,9 ºC més baixa que la del dijous, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,7 ºC.
A Palamós descendí 2,0 ºC.
La mínima més baixa comarcal foren els 11,8 ºC de Monells, per contra, els 18,7 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat divendres 6 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Torroella de Montgrí 28,0 ºC (18,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,8 ºC (13,9 ºC)., Monells 27,6 ºC (11,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,4 ºC (15,8 ºC)., Castell d'Aro 27,1 ºC (16,0 ºC).
Temps assolellat i marejol, el passat divendres 6 de setembre a les 16:38h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)
Demà dimarts 10 de setembre ens arribarà el canvi de temps més important dels darrers mesos.
Les quatre gotes que van caure ahir al vespre a Palamós i les que poden caure avui dilluns, són el preludi de l'arribada d'una activa pertorbació de tardor.
En les darreres hores, els mapes del temps han pogut constatar una circulació meridiana del corrent en jet polar, el qual apunta directament a la península Ibèrica., a més a més, també s'ha establert un veritable passadís que portarà cap al sud l'aire fred i les pertorbacions associades al Front Polar, entre l'anticicló de Rússia i l'anticicló de les Açores.
Aquesta mena de passadís, és un profund solc o ona de Rossby creada a partir d'una ondulació molt marcada de l'anteriorment mencionat corrent en jet.
Aquesta configuració atmosfèrica ha de permetre l'arribada d'una pertorbació en altura i, amb el pas de les hores, també s'ha d'acabar creant una ciclogènesi al Mediterani occidental, centrada a les illes Balears.
La pertorbació amb reflex en altura i en superfície, ens afectarà de ple entre aquesta nit i la nit del dimarts, amb alguns ruixats tempestuosos que poden ser forts, però amb moltes estones de pluja més pausada. Les acumulacions de pluja (amb els mapes actuals) al final de l'episodi poden assolir uns 50-80 mm a la nostra comarca, amb la qual cosa caldrà estar atents a les zones potencialment inundables.
Aquesta pertorbació vindrà acompanyada d'un embossament d'aire fred en alçada, amb isotermes de -17 a -18 ºC a 500 hPa, a sobre de la Costa Brava, i isotermes de -22 a -24 ºC al País Valencià.
A uns 850 hPa (1.500 metres d'altura), es preveu que tinguem isotermes de 5 a 7 ºC a sobre nostre. Aquest fet ha de portar una devallada important de la temperatura, amb un ambient de finals de tardor o principis d'hivern, ja que la temperatura màxima de la nostra vila pot quedar-se al voltant dels 15 ºC.
Cal remarcar que la combinació entre la baixa temperatura i les precipitacions, pot portar una bona nevada al Pirineu, per sobre dels 2.400 metres al Pirineu de Lleida i del 2.600 metres al Pirineu de Girona.
Pel que fa al vent i a l'estat de la mar, tot i que en superfície pot bufar vent de tramuntana o provences moderat, amb cops forts (sobretot a partir de la tarda del dimarts), abans que el vent s'intensifiqui pot ploure fort, ja que la pertorbació estarà ben situada.
No es descarta que durant la nit de dimarts a dimecres hi pugui haver alguna ratxa de vent que s'aproximi als 100 km/h, amb la qual cosa cal evitar entrar al mar amb cap mena d'embarcació, mentre duri aquesta situació.
L'alçada de les onades podrà ser molt considerable, amb maregassa a prop de la línia costanera, amb mar de fons de llevant o gregal, tot i que també podem tenir una perillosa mar creuada a poca distància de la costa, amb mar de fons de llevant i mar de vent del nord.
Com que aquesta situació meteorològica pot ser molt complicada i els mapes poden variar, es recomana anar seguint les previsions actualitzades a través dels mitjans oficials. Finalment, com a curiositat, també hi podria haver alguna sorpresa amb forma de mànega o petit tornado, tal com va succeir ahir diumenge a la costa barcelonina.
Mapa del corrent en jet previst per demà dimarts 9 d'octubre a les 11:00h. Veiem com es dirigeix directament a la península Ibèrica.
Mapa de pressió en superfície previst per avui dilluns 9 de setembre a les 20:00h. Veiem el passadís de pertorbacions establert entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló de Rússia.
Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa (5.600 metres) previst per demà dimarts a les 20:00h. Veiem isotermes de -24 ºC al País Valencià i isotermes de -17 ºC o -18 ºC a la Costa Brava.
Mapa de pressió en superfície previst per la nit de dimarts a dimecres. Veiem la pertorbació centrada a les illes Balears.
Mapa de precipitació acumulada prevista pels propers dies. Al final de l'episodi poden haver-se acumulat uns 80 mm a la nostra zona.
Cúmuls decoratius observats el passat divendres 6 de setembre al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)
Si mirem el temps que ja ha succeït, es pot constatar que la tramuntana va anar baixant d'intensitat durant el passat divendres 6 de setembre, però encara va bufar amb ganes al llarg del matí i també hi va haver un intent de ressuscitar a darrera hora del dia.
Així doncs, l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència d'una pertorbació centrada a l'àrea de Còrsega, va establir un marcat gradient isobàric al golf de Lleó.
El vent del nord encaixonat entre els Pirineus i els Alps, va assolir una velocitat mitjana de 20-25 km/h a la nostra vila, en el seu moment àlgid, i la ratxa màxima fou de 55 km/h.
La tramuntana va desaparèixer durant la tarda i va ser substituïda per vent fluixet de garbí i xaloc. No obstant això, a darrera hora del dia va tornar a entrar, però molt més fluixa, a uns 15 km/h de mitjana.
D'altra banda, sortosament la nit tropical que vàrem tenir el dia abans va desaparèixer, ja que totes les estacions meteorològiques de la XEMA i de Meteoclimatic ubicades al Baix Empordà, van enregistrar una mínima per sota dels 20 ºC.
Destaquen els 11,8 ºC de mínima de Monells o els 13,9 ºC de La Bisbal d'Empordà, com a registres més baixos. A la vila palamosina vàrem tenir 18,2 ºC a Palamós-La Fosca, 18,3 ºC a Palamós-Passeig del Mar i 18,6 ºC a Palamós (nucli antic).
Finalment, la temperatura màxima no va canviar pas massa respecte el dijous i, a més, la xafogor va ser poc important, gràcies a una humitat relativa molt moderada, amb un màxim del 64 % i un mínim del 31 % a Palamós (nucli antic).
Temps assolellat i alguns Cumulus humilis, el passat divendres 6 de setembre al migdia.
Més dades meteorològiques del passat divendres 6 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 25,3 ºC (27,7 ºC al passeig del Mar i 25,7 ºC a La Fosca), mínima 18,6 ºC (18,3 ºC al passeig del Mar i 18,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al llarg del matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Ac, a més de 0/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda aparegueren de 1/8 a 3/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NNO, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, N i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h s'observà vent del NNO, N i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vàrem tenir vent del SSO, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi hagué vent en calma., a partir de les 21:30h va bufar vent del NNO, NO i O, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h bufà vent del NNO, N i NO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 55 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,16 metres a les 02:00h al davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 08:00h, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,99 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,25 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 64 %, mínima 31 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Mapa de pressió en superfície del passat divendres 6 de setembre a les 08:50h. Veiem les isòbares molt apretades al golf de Lleó.
Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 6 de setembre al Baix Empordà, es veu que va experimentar comportaments diferents segons l'indret que mirem, respecte el dijous., a més, els canvis van ser dispars.
Per exemple, a Monells tingueren una màxima 1,1 ºC més baixa i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,9 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 1,0 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,2 ºC.
A Palamós descendí 1,3 ºC.
Així doncs, els 28,0 ºC enregistrats a Torroella de Montgrí van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 25,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.
Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens més o menys marcat a tot arreu, respecte el dia anterior.
A Monells la mínima fou 1,9 ºC més baixa que la del dijous, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,7 ºC.
A Palamós descendí 2,0 ºC.
La mínima més baixa comarcal foren els 11,8 ºC de Monells, per contra, els 18,7 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat divendres 6 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Torroella de Montgrí 28,0 ºC (18,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,8 ºC (13,9 ºC)., Monells 27,6 ºC (11,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,4 ºC (15,8 ºC)., Castell d'Aro 27,1 ºC (16,0 ºC).
Temps assolellat i marejol, el passat divendres 6 de setembre a les 16:38h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)