El castell d'Esclanyà, conegut popularment com la Torre d'Esclanyà, és un antic castell del que tan sols resta una torre romànica incorporada a una masia. Es troba situat al nucli d'Esclanyà que pertany al municipi de Begur (Baix Empordà). La construcció està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.
La torre de planta rectangular del segle XII, es troba adossada a un edifici del segle XVIII. Es tracta d'una de les torres més imponents de la comarca i es pot veure des de varis quilòmetres de distància.
El parament és de carreus petits, escairats i afilerats, amb forats o encaixos per a bastides. Al costat nord hi ha escasses restes del coronament de merlets. A la façana de llevant hi destaca un matacà i una obertura adovellada d'arc de mig punt.
Al sud fou oberta a l'aparell romànic una finestra amb una llinda datada el 1704 i al seu costat hi podem veure les restes d'un rellotge de sol.
L'interior és dividit en tres plantes; les voltes de pedra morterada hi són força ben conservades. Al costat de ponent, a la part inferior de la torre, s'hi adossa un edifici del segle XVI-XVII, de dues plantes, construït probablement aprofitant les restes de la fortalesa medieval. Posseeix algunes obertures amb llindes sobre mènsules. A la banda nord hi ha adossades a la torre algunes dependències agrícoles d'època molt més tardana.
El castell termenat està documentat el 1362, tot i que per les seves característiques constructives sabem que ha de ser molt més antic. En un document d'aquesta data surten esmentats els drets de pescar peixos i corall que tenien els homes del castell d'Esclanyà, tant a la mar del terme del castell com a la zona marítima que depenia del terme del castell de Begur.
Pertanyia a la baronia de Begur i l'any 1309 fou donada per Jaume el Just a Bernat de Cruïlles i de Peratallada, amb motiu de la seva participació en la "Croada d'al-Mariyya". Aquesta baronia, amb el lloc i el castell d'Esclanyà, estigué en poder dels Cruïlles fins al 1604. Actualment l'edifici serveix de masia i dependències agrícoles a les quals s'incorpora la torre romànica.