Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de novembre del 2019

Dilluns 4 de novembre: 22 ºC de màxima, núvols de vent i quatre gotes

Posta de sol del passat dilluns 4 de novembre, vista des de Romanyà de la Selva.

La setmana va començar amb una temperatura força elevada per l'època de l'any i amb uns celatges espectaculars.
El passat dilluns 4 de novembre es va intensificar la zonal o circulació general d'oest a est a sobre la península Ibèrica. Aquesta circumstància va anar acompanyada per vent de ponent de notable intensitat en altura. En aquest sentit, el mapa de vent a uns 850 hPa (uns 1.500 metres d'alçada més o menys) ens mostra que el vent de l'oest assolia una velocitat d'entre 64 i 74 km/h.
Tal com succeeix en aquestes situacions, el vent anava formant les típiques ones de muntanya o undulacions quan topava amb el massís del Montseny (Serralada Prelitoral) i el massís de les Guilleries (Serralada Transversal i Serralada Prelitoral).
Aquest fet va deixar-nos uns espectaculars núvols de vent o Altocumulus lenticularis de grans dimensions al damunt de la badia de Palamós que romanien molta estona en el mateix lloc, alhora que anaven canviant de forma.
Els núvols de vent també van ocupar la nostra atenció durant la posta de sol.
Tal com podeu observar a les fotos que vaig captar des de Romanyà de la Selva, la presència d'una extensa capa d'Altocumulus floccus lacunosus amb virga i mamma, deixaren un cel rogenc que es pot qualificar com a surrealista, amb un seguit de formes capricioses com feia temps que no es veia.

Així mateix, la presència de l'astre rei, l'entrada de vent de component OSO durant una estona al migdia i l'arribada d'una massa d'aire amb isotermes de 8 o 9 ºC a 850 hPa (el dia abans hi havien isos de 5 o 6 ºC a la mateixa alçada) van fer recuperar el termòmetre, respecte el dia anterior.
La temperatura màxima va permetre que hi hagués un ambient força càlid per l'època de l'any a les hores centrals de la jornada, amb 22,2 ºC de màxima a Palamós (nucli antic), 22,1 ºC a Palamós-Passeig del Mar i 22,0 ºC a Palamós-La Fosca.
Altres registres de temperatura màxima notablement elevats foren els 22,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols, els 22,8 ºC de Bellcaire d'Empordà, els 22,5 ºC de Sobrestany, els 22,4 ºC de Castell d'Aro i els 22,4 ºC de La Tallada d'Empordà, entre d'altres valors similars. 
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va ser una mica més baixa que l'enregistrada el diumenge, degut a l'estancament de l'aire fred que havia entrat el dia abans, un fet afavorit pel cel estrellat de la matinada i la falta de vent en aquelles hores.

En un altre ordre de coses, el pas d'un nou front molt desfet a darreres hores del dia, va deixar-nos el ruixat de rigor. Entre les onze i les dotze de la nit van caure 0,2 mm a Palamós-La Fosca i inapreciable a les resta d'estacions de Palamós que mirem. A la resta del Baix Empordà trobem que van recollir-se 1,0 mm a Les Olives, 0,6 mm a Verges, 0,6 mm a Monells, 0,6 mm a La Tallada d'Empordà, 0,5 mm a Bellcaire d'Empordà i 0,5 mm a La Bisbal d'Empordà, com a valors més elevats. 

Altocumulus lenticularis sobre la badia de Palamós, el passat dilluns 4 de novembre al migdia. Font: http://palamos.cam 

Posta de sol del passat dilluns 4 de novembre, vista des de Romanyà de la Selva.

Mapa de vent a 850 hPa del passat dilluns 4 de novembre a les 14:00h. Veiem que hi havia vent de ponent a 35 o 40 nusos a sobre nostre, a uns 1.500 metres d'altura.  

Més dades meteorològiques del passat dilluns 4 de novembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 22,2 ºC (22,0 ºC a La Fosca i 22,1 ºC al passeig del Mar), mínima 10,8 ºC (9,9 ºC a La Fosca i 9,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 3/8 a 5/8 Cc i Ac, núvols lenticulars i radiatus, a més de 0/8 a 2/8 Sc., a la tarda van aparèixer de 4/8 a 6/8 Ac lenticularis, floccus i lacunosus, virga, mamma. 
Vent: fins les 09:30h vàrem tenir vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció S, SO i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h s'aprecià vent de component SO, OSO i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'observà vent en calma., a partir de les 20:00h va bufar vent del NNE, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de migjorn i mar de vent de garbí., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,99 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1004 hPa, mínima 999 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 49 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 4 de novembre a les 23:42h. Veiem pluja al damunt de Palamós i en altres indrets del país. 

Altocumulus lenticularis observats el passat dilluns 4 de novembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Mapa de superfície amb fronts del passat dilluns 4 de novembre a les 19:00h. S'aprecia un sistema frontal entrant per l'oest de Catalunya.

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 4 de novembre al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va pujar amb major o menor mesura a tots els indrets que mirem habitualment, respecte el diumenge.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 2,5 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 2,4 ºC i a Monells ascendí 1,4 ºC.
A Palamós va ser 1,3 ºC superior.
En aquest sentit, els 22,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,4 ºC de La Bisbal d'Empordà es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que aquesta va baixar amb més o menys força a tot arreu, respecte la jornada dominical.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 3,5 ºC respecte el dia abans, a Monells va baixar 2,9 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 2,8 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 2,4 ºC inferior.
Els 6,4 ºC que hi hagueren a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 4 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 22,4 ºC (7,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4 ºC (6,4 ºC)., Torroella de Montgrí 22,0 ºC (7,2 ºC)., Monells 21,5 ºC (6,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,4 ºC (7,4 ºC).

Més fotos de l'espectacular posta de sol del passat dilluns 4 de novembre