Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de novembre del 2019

Dimecres 6 de novembre: temps assolellat, mercuri a ratlla i lleugera mar de fons

Cel gairebé serè i canyes arrossegades per la llevantada del 22-23 d'octubre, el passat dimecres 6 de novembre al matí a la platja d'Es Monestri.

El passat dimecres 6 de novembre va ser molt tranquil, meteorològicament parlant.
Després d'una matinada marcada per una notable mar de fons que s'escoltava des de força distància de la línia costanera, el fort onatge va anar apaivagant-se amb el pas de les hores fins que tan sols quedà una lleugera mar de fons del SSO, amb marejol, tal com podeu veure a les fotos captades poc abans del migdia a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge).
D'altra, la desaparició de la mar de fons de migjorn va anar acompanyada per una absència de vent gairebé total, la qual cosa va ajudar a calmar les aigües de la badia palamosina.

Així mateix, tot i que l'astre rei va dominar la situació meteorològica, l'aire fred que va entrar els dies anteriors va romandre inamovible al damunt nostre. Aquest fet va deixar el termòmetre molt frenat i, fins i tot, va arribar a baixar un xic respecte el dia anterior a la major part de localitats.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà hi va haver una màxima 1,1 ºC més baixa (dimarts 19,6 ºC i dimecres 18,5 ºC).
A Palamós també vàrem tenir un ambient de plena tardor, amb una màxima 1,5 ºC inferior (dimarts 18,9 ºC i dimecres 17,4 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, el cel serè, la manca de vent i l'aire fred es van carregar de deixar-nos uns registres notablement freds, sobretot en els indrets planers i a les fondalades de l'interior de la comarca. En aquest sentit, destaquen els 4,1 ºC de mínima de Monells, els 4,5 ºC de La Tallada d'Empordà o els 5,1 ºC de La Bisbal d'Empordà.
A la nostra vila el mercuri va marcar 7,8 ºC a Palamós-La Fosca, 8,7 ºC a Palamós-Passeig del Mar i 8,8 ºC a Palamós (nucli antic).

Cel serè, lleugera mar de fons i un tronc arrossegat per la llevantada del 22-23 d'octubre, el passat dimecres 6 de novembre al matí.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 6 de novembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 17,4 ºC (18,2 ºC al passeig del Mar i 17,3 ºC a La Fosca), mínima 8,8 ºC (8,7 ºC al passeig del Mar i 7,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 4/8 As.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent de direcció O i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:00h hi hagué vent del SE, ESE i SSE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 14:30h s'observà vent del SSE i S, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 20:00h vàrem tenir vent del SE i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h s'aprecià vent en calma o vent del OSO i O, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 13 km/h SSE (18 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb maror de matinada i marejol la resta del dia, mar de fons del SSO., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge de 4,14 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1010 hPa, mínima 1005 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 58 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dimecres 6 de novembre amb abundants altostrats. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dimecres 6 de novembre amb abundants altostrats. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dimecres 6 de novembre amb abundants altostrats. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si mirem amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 6 de novembre al Baix Empordà, es pot veure que va baixar de forma poc important a quasi tot arreu, respecte el dimarts.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,1 ºC en relació al dia anterior, a Monells baixà 0,7 ºC i a Castell d'Aro s'observà una màxima 0,5 ºC més baixa. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, amb una màxima 0,2 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una màxima 1,5 ºC inferior.
En aquest sentit, els 18,9 ºC de Torroella de Montgrí, de Les Olives i de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,1 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va baixar amb més o menys empenta a totes les estacions meteorològiques de la comarca, respecte el dimarts.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà va descendir 2,5 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 1,9 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 1,8 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 1,4 ºC més baixa.
Els 4,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 8,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 6 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 18,9 ºC (6,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6 ºC (5,1 ºC)., Castell d'Aro 18,6 ºC (6,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,5 ºC (4,5 ºC)., Monells 17,4 ºC (4,1 ºC).

Més fotos del passat dimecres 6 de novembre