Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 11 de novembre del 2019

Retalls d'història: El querubí renaixentista del carrer Tauler i Servià


En el carrer Tauler i Servià de Palamós podem veure un dels elements patrimonials que passen més inadvertits de la nostra vila.
A través d'una reixa que protegeix l'obertura practicada a la porta d'entrada d'una casa, podem veure un interessant querubí renaixentista (segle XVI) que sembla vigilar els transeünts. L'element apareix esculpit al dintell d'una porta interior.
Cal tenir present que l'illa de cases on es troba ubicat pertany a l'antic Raval de Mar i els primers esments d'habitatges en aquest indret daten de principis del segle XV.

Segons l'arqueòloga Maribel Fuertes, aquests angelets, típicament renaixentistes, són una herència procedent d'Itàlia (on allà se'ls coneixia com a "puttis", que traduït al català significa "nens"). Donatello fou un dels precursors que farà que aquests angelets siguin elements ornamentals, en una moda que es va estendre per tot Europa i que a Catalunya va arribar molt tímidament.
A Girona aquests angelets s'han trobat majoritàriament en els dintells de les portes i finestres.

El querubí és un àngel d'alta jerarquia, usualment representat en art com un cap alat infantil sense cos, per indicar la poca vinculació amb el món terrenal, només la ment s'eleva cap al cel (el seu nom ve d'una arrel hebrea per indicar "saviesa"). Apareixen a la Bíblia com a guardians del Paradís.
Una altra tradició els representa com a éssers alats que barregen els trets d'un lleó, home, bou i àliga (els mateixos símbols que el tetramorf dels evangelistes), basant-se en l'Apocalipsi. A l'Edat Mitjana tenien tres parells d'ales. Alguns noms que la tradició atribueix als querubins són: Joziel, Ariel, Aladaià, Lauvià i Mebahel.
Els querubins són els encarregats de les estrelles i els guardians de la llum.


Bibliografia:

"Palamós, pedra a pedra, rajol a rajol" de Pere Trijueque i Fonalleras

https://www.llagosteraradio.cat/noticies/911-nou-tram-muralla-medieval-arcada-renaixentista-barri-vell-girona

https://ca.wikipedia.org/wiki/Querub%C3%AD