Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 de febrer del 2020

Dijous 13 de febrer: vent favorable a l'inici de la 31a Palamós Optimist Trophy

Vídeo de la primera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy. 

Les condicions de vent a la badia de Palamós van ser molt favorables durant la primera jornada de competició de la 31a regata Palamós Optimist Trophy que tingué lloc el passat dijous 13 de febrer.
Després d'un matí amb vent en calma, a partir del migdia va aparèixer l'esperat vent de garbí, talment com si s'hagués premut un interruptor invisible.
Gràcies al vent de component sud i sud-oest que bufà a uns 20-25 km/h de mitjana (ratxa màxima 47 km/h) entre les 12:00h i les 16:00h, els joves regatistes van poder completar les tres proves previstes per a cadascun dels cinc grups en què estava estructurada la famosa regata internacional. Això implica que a cada grup hi havien 116 embarcacions i es donaren un total de 15 sortides.
Cal destacar que en aquesta passada edició es va donar una participació rècord, amb 580 embarcacions de 33 països d'arreu del món.

A part d'aquest bon inici que tingué la concurreguda regata, la jornada es va presentar ben assolellada. Aquest fet, més la presència del garbí i l'entrada d'una massa d'aire menys freda a 1.500 metres, va desencadenar un marcat ascens del mercuri en relació al dimecres.
Més concretament, s'observa que a 850 hPa hi havia la isoterma de 8,3 ºC, quan el dia anterior hi havia hagut la isoterma de 3,0 ºC, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.
Per posar algun exemple, això va implicar que a Castell d'Aro s'observés una temperatura màxima 5,6 ºC més elevada (dimecres 12,3 ºC i dijous 17,9 ºC). A Palamós la màxima només pujà 0,9 ºC d'un dia per l'altre degut a l'aire fresc del mar (dimecres 13,7 ºC i dijous 14,6 ºC).
Contràriament, en hores nocturnes l'ambient es va refredar respecte el dimecres, degut a la falta de vent i al cel estrellat de la matinada. Això va deixar una temperatura mínima més baixa a tota la comarca. Com a mostra d'aquest fet veiem el cas de Torroella de Montgrí, amb una mínima 3,2 ºC inferior (dimecres 8,9 ºC i dijous 5,7 ºC).

Finalment, un altre dels aspectes destacats que ens portà el panorama meteorològic del dijous, va ser la presència d'alguns bancs de núvols baixos, amb boira a les Gavarres, durant la tarda.
Aquests estrats provocaren l'aparició de boira a la mateixa vila palamosina i indrets propers, donant un aspecte fantasmagòric a la nit de dijous a divendres. No obstant això, els bancs de boira no van durar gaire estona i s'acabaren dissipant al llarg de la matinada del divendres.

Vídeo de la primera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy. 

Gràfiques amb les dades meteorològiques del passat dijous 13 de febrer. Veiem encerclades les hores on va aparèixer el garbí. 

Temps assolellat i practicants de surf d'estel el passat dijous 13 de febrer al migdia. 

Paisatge primaveral al pàrquing de la platja Gran, gràcies a la bonica floració de la planta invasora Oxalis pes-caprae, el passat dijous 13 de febrer al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dijous 13 de febrer del 2020 a Palamós., temperatura màxima 14,6 ºC (15,4 ºC al passeig del Mar i 15,0 ºC a La Fosca), mínima 9,3 ºC (8,7 ºC al passeig del Mar i 9,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 St i Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ac., a la tarda van veure's de 1/8 a 7/8 St i Sc, boira a les Gavarres, boirina, juntament amb de 0/8 a 5/8 Ci, Cs, As i deixants dels avions., a la nit aparició de boira.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent de direcció SSO, S i SO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h s'observà vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí, maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,11 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 86 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banc de núvols baixos, amb boira a les Gavarres marítimes, el passat dijous 13 de febrer a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Banc de boira il·luminat per fonts de llum artificial el passat dijous 13 de febrer a la nit. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 13 de febrer al Baix Empordà, podem observar que va pujar amb força a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ascendir 5,6 ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà pujà 3,4 ºC i a Monells ascendí 3,3 ºC.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,9 ºC superior.
En aquest sentit, els 18,8 ºC registrats a Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,7 ºC de Verges foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va baixar de forma més o menys important respecte el dimecres.
A Torroella de Montgrí la mínima va descendir 3,2 ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 2,8 ºC i a La Tallada d'Empordà hi va haver una mínima 2,5 ºC més baixa.
A Palamós descendí 0,8 ºC.
Els 5,7 ºC observats a La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 13 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,9 ºC (7,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,2 ºC (6,3 ºC)., Monells 14,7 ºC (5,8 ºC)., Torroella de Montgrí 14,1 ºC (5,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,5 ºC (5,7 ºC).

Més fotos del passat dijous 13 de febrer