Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de febrer del 2020

Dimarts 4 i dimecres 5 de febrer: dos dies de tramuntana

Intervals de núvols baixos observats el passat dimarts 4 de febrer a la tarda. Imatge captada des de Sant Antoni de Calonge.

El marcat gradient isòbaric establert entre l'anticicló que hi havia centrat a l'oest d'Europa i la baixa pressió que estava abraçant l'Europa Central i l'Europa de l'Est, va generar una clara situació de tramuntana al golf de Lleó durant el passat dimarts 4 de febrer.
Aquest nou escenari va ser tota una novetat dins del panorama meteorològic dominat per la zonal, amb predomini fins aleshores del vent del sud o sud-oest a la badia palamosina.
El vent del nord va assolir una ratxa prou destacada de 64 km/h i una velocitat mitjana de 20-25 km/h en el seu punt àlgid, al vespre del dimarts.
La temperatura màxima no va ser gaire freda, tractant-se del mes de febrer, amb 16,9 ºC. La mínima tampoc va baixar gaire, amb 10,8 ºC.
Pel que fa a la humitat relativa, s'observa un màxim del 88 % i un mínim del 51 %.
La pressió atmosfèrica es va mantenir força alta, amb un màxim de 1027 hPa i un mínim de 1019 hPa.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 4 de febrer a les 11:50h. Veiem les isòbares molt juntes al golf de Lleó.

Temps assolellat i un xic de marejol, el passat dimecres 5 de febrer a les 15:51h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

Així mateix, la situació de nord es va mantenir durant el passat dimecres 5 de febrer, tot i que va anar clarament a la baixa amb el pas de les hores, fins a desapareixer a darreres hores del dia.
La ratxa màxima de vent de tramuntana encara assolí uns destacats 58 km/h.
Degut al vent sec del nord, la humitat relativa va enregistrar un mínim del 24 % i el màxim va ser del 65 %.
La temperatura màxima fou molt similar a la del dia anterior, amb 16,8 ºC, però la mínima va ser més freda que la del dimarts, amb 6,4 ºC.
La pressió en superfície va seguir prou elevada, amb un màxim de 1029 hPa i un mínim de 1025 hPa.

Temps assolellat i núvols alts el passat dimecres 5 de febrer al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)