Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de febrer del 2020

Dijous 30 de gener: boires matinals i un cel molt enterbolit

Imatge del satèl·lit Meteosat de Segona Generació en format RGB del passat dijous 30 de gener a les set del matí. Veiem un extens banc de boira al damunt de la Costa Brava (taca blanca) i l'arribada de núvols alts i mitgencs (taques vermelles). 

El passat dijous 30 de gener vàrem tenir un dia gris. Malgrat l'aparició d'algunes ullades de sol o resol, diversos factors es van congregar per deixar-nos una jornada dominada pels núvols en diferents nivells.
Per començar, l'elevada humitat relativa, amb un mínim del 91 % i un màxim del 96 % a Palamós (nucli antic), el vent en calma i l'aparició d'inversió tèrmica producte de l'alta pressió, entre d'altres factors, van formar un extens banc de núvols baixos al davant de la Costa Brava que entrà de mar cap a terra durant el matí.
Els núvols estrats es presentaren en forma de boirina i boira que va reduir notablement la visibilitat.
A partir de mig matí aquests núvols baixos s'anaren trencant, però el cel es va veure ben enterbolit a causa de l'arribada de les restes d'un front que viatjà d'oest a est. Aquest front nuvolós, format majoritàriament per núvols alts i mitgencs, deixà resol la resta dia.

Un altre efecte d'aquesta nuvolositat va ser el lleu descens que experimentà la temperatura màxima respecte el dia anterior. No obstant això, tal com passa habitualment, el cel tapat va tenir un efecte contrari en la temperatura mínima.
La temperatura nocturna va experimentar un ascens generalitzat i més o menys acusat a tota la comarca baix-empordanesa. Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una mínima 3,7 ºC més alta (dimecres 2,4 ºC i dijous 6,1 ºC). A Palamós la mínima pujà 2,5 ºC d'un dia per l'altre (dimecres 6,8 ºC i dijous 9,3 ºC). 

Núvols alts i mitgencs cobrint el cel el passat dijous 30 de gener a la tarda. Imatge captada des del castell de Calonge.

Més dades meteorològiques del passat dijous 30 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 12,7 ºC (14,2 ºC al passeig del Mar i 12,8 ºC a La Fosca), mínima 9,3 ºC (8,3 ºC al passeig del Mar i 8,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols., al matí s'observaren de 4/8 a 8/8 St, boira o boirina, a més de 0/8 a 4/8 Ci, Cs, As i Ac., a la tarda van veure's de 1/8 a 3/8 St i de 5/8 a 7/8 Ci, Cs, As i Ac, resol, boirina.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent de direcció N, NNO i NNE, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:30h s'observà vent del E i ENE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 17:00h hi va haver vent en calma., a partir de les 20:30h s'aprecià vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 8 km/h E (16 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, lleugera mar de fons., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,02 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021 hPa, mínima 1018 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 91 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos i boirines el passat dijous 30 de gener al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 30 de gener al Baix Empordà, podem observar que va baixar un xic a quasi tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,6 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí baixà 1,3 ºC i a Monells descendí 0,9 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb una màxima sense canvis.
A Palamós vàrem tenir una màxima 1,5 ºC inferior.
En aquest sentit, els 15,8 ºC registrats a Calonge i a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,7 ºC de Palamós foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de forma més o menys important respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 3,7 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 3,1 ºC i a Castell d'Aro hi va haver una mínima 2,8 ºC més alta.
A Palamós ascendí 2,5 ºC.
Els 4,5 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 30 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,3 ºC (6,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,0 ºC (5,0 ºC)., Monells 14,8 ºC (4,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7 ºC (6,1 ºC)., Torroella de Montgrí 14,0 ºC (6,3 ºC).

Núvols alts i mitgencs cobrint el cel el passat dijous 30 de gener a la tarda.