Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 de febrer del 2020

Fotja (Fulicra atra)


Aquesta darrera setmana, a prop de la desembocadura de la riera de Calonge, he pogut  veure una parella de fotges (Fulicra atra) preparant el niu. Malauradament, tot i que el niu està fet majoritàriament amb restes vegetals, també he pogut comprobar com el mascle aportava un tros de plàstic transparent a la femella, com a mostra del trist panorama que ens envolta.
Esperem que ni la gran freqüentació pròpia de l'entorn urbà on es troba, ni una hipotètica neteja de la llera, ni l'acció d'algun depredador, acabin amb aquesta petita meravella i puguin criar amb certa tranquil·litat.

La fotja, fotja vulgar o folliga (Fulica atra), és una espècie d'ocell de la família dels ràl·lids, ordre dels gruïformes, comú a les zones humides dels Països Catalans.
Fa 36-42 cm de llargària. Plomatge gris negrós, amb un contrastat bec i escut frontal blancs. El marge posterior de l'ala és blanquinós, un fet que es distingeix quan l'ocell aleteja corrent per sobre l'aigua quan emprèn el vol.
Potes de color verdós amb dits llargs i lobulats. Iris vermellós.

Ocupa zones aquàtiques obertes com llacs, llacunes i embassaments amb vegetació a les vores i a vegades rius lents. La seva distribució comprèn Europa, Àsia, Austràlia i Àfrica Septentrional.
Als Països Catalans n'hi ha una gran població hivernant, a més de criar a molts indrets, com per exemple el Fondo d'Elx-Crevillent, el Delta de l'Ebre o els Aiguamolls de l'Empordà.
Fa un niu amb herba, sobre l'aigua, surant, ancorat a la vegetació. Pon de 6 a 9 ous que cova entre 21 i 24 dies. Les cries, abandonen el niu poc després de néixer i romanen amb els seus pares unes 8 setmanes.
S'alimenten principalment de vegetals, arrels de plantes aquàtiques i tiges joves. Complementen la dieta amb algun insecte, mol·lusc, larva, cuc de terra o capgròs.