Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 16 de febrer del 2020

Dijous 6 i divendres 7 de febrer: el garbí pren el relleu i cel amb cabretes

Altocumulus stratiformis perlucidus translucidus observats el passat dijous 6 de febrer al matí.

Un cop més, es va confirmar que vivim en una àrea geogràfica que es veu afectada principalment per dos vents de característiques ben diferenciades: la tramuntana i el garbí.
La tramuntana que havia aparegut durant els dos dies anteriors, va ser substituïda pel vent de garbí durant el passat dijous 6 de febrer.
L'acostament d'un front per l'oest de la península Ibèrica va fer reaparèixer amb força el vent de component sud i sud-oest, sobretot a partir del migdia. El garbí va assolir uns 20-25 km/h de mitjana a mitja tarda, ratxa màxima 48 km/h.
Així mateix, el vent de mar i la presència d'intervals nuvolosos van refrescar l'ambient. La temperatura màxima fou més baixa que l'observada el dia anterior, amb 13,6 ºC (dimecres hi havien 16,8 ºC). La temperatura mínima també va ser més freda, amb 4,8 ºC (dimecres hi havien 6,4 ºC).
La pressió atmosfèrica va mantenir-se molt elevada, amb un màxim de 1028 hPa i un mínim de 1024 hPa. La humitat relativa va bellugar-se entre un mínim del 56 % i un màxim del 82 %.
Finalment, també cal destacar l'arribada de boniques franges de núvols mitgencs (especialment al matí) formats majoritàriament per Altocumulus estratiformis perlucidus i Altocumulus floccus, les típiques cabretes. No obstant això, en aquesta ocasió el cel amb cabretes no ens anunciava l'arribada de pluges.

Altocumulus stratiformis perlucidus translucidus observats el passat dijous 6 de febrer al matí.

Altocumulus floccus observats el passat dijous 6 de febrer al matí.

Altocumulus stratiformis perlucidus translucidus observats el passat dijous 6 de febrer al matí.

Núvols estratocúmuls i núvols alts o deixants dels avions, el passat divendres 7 de febrer al migdia. 

Per acabar el resum meteorològic, només falta comentar que el vent de garbí va continuar condicionant el temps a la badia palamosina durant el passat divendres 7 de febrer.
Aquest fet va deixar-nos quatre dies seguits ben ventats. De fet, el garbí va tornar a enregistrar una velocitat mitjana de 20-25 km/h a partir del migdia i la ratxa màxima va ser de 45 km/h.
La temperatura màxima va ser lleugerament més alta que la del dijous, amb 14,0 ºC. Malgrat tot, la mínima va experimentar una pujada més important respecte el dia anterior, amb 10,4 ºC (el dijous hi havien 4,8 ºC). Això va ser degut a l'aparició de núvols i vent durant la matinada.
Pel que fa a la humitat relativa, hi va haver un màxim del 81 % i un mínim del 71 %.
Un dia més, la pressió en superfície va continuar per la banda alta, amb un mínim de 1025 hPa i un màxim de 1023 hPa.