Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 15 de juliol del 2020

Dijous 18 de juny: les pluges fan sortir bolets

Un ciureny trobat a les Gavarres el passat dijous 18 de juny.

El passat dijous 18 de juny vàrem tenir la traca final del llarg i inusual període plujós que va afectar-nos al llarg de la primera meitat del sisè mes de l'any 2020.
L'embossament d'aire fred en altura que hi havia centrat a la vertical de la Bretanya el dia anterior, es va anar desplaçant d'oest a est, fins a posicionar-se al centre del continent europeu a darreres hores del dia, gràcies al restabliment de la zonal.
A mesura que la pertorbació s'anava desplaçant cap a l'est, ens van anar creuant diverses bandes de precipitació que viatjaven de sud-oest a nord-est al llarg de tot el matí, fins a desaparèixer poc abans del migdia.
En aquesta ocasió, a la nostra vila no només van caure les quatre gotes de torn, sinó que es va poder regar una mica el territori més proper. La pluja o el plugim van acumular un total de 5,0 mm a Palamós-La Fosca i 4,4 mm a Palamós (nucli antic). Aquestes precipitacions es van veure afavorides pel pas de la isoterma de -18 ºC a 500 hPa, per la presència d'una massa d'aire que presentava una humitat relativa del 90 al 100 % a 700 hPa i pel mateix forçament dinàmic, entre d'altres factors.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dijous 18 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 7,4 mm., Monells 5,5 mm., Castell d'Aro 5,4 mm., La Bisbal d'Empordà 5,4 mm., Calonge 5,4 mm., Palafrugell-Pi Verd 3,8 mm., Torroella de Montgrí 3,7 mm., Palafrugell 3,2 mm., Les Olives 3,0 mm., Sobrestany 2,5 mm., Bellcaire d'Empordà 2,3 mm., La Tallada d'Empordà 2,3 mm., Verges 1,8 mm. 

D'altra banda, tot i que les pluges no van ser gaire generoses, la seva reiteració va anar mantenint un cert grau d'humitat en el sòl, la qual cosa va provocar l'aparició de bolets en alguns indrets del massís de les Gavarres.
Els protagonistes destacats foren els ciurenys, les cualbres, els moixins i algun terrandós, però malauradament la major part d'ells es presentaren corcats, degut a l'elevada temperatura d'aquestes dates i a la gran profusió d'insectes.
Cal tenir present que l'aparició de bolets en aquesta época de l'any propera a l'estiu astronòmic, tot i no ser gaire habitual, té diversos precedents notables al llarg de la història recent. De fet, segurament un dels episodis més importants d'aparició de bolets a la costa a les portes de l'estiu o a l'estiu directament, va tenir lloc a l'any 1992.
El mes de juny i la primera quinzena del mes de juliol d'aquell any va ploure molt i l'ambient fou força fresc, amb neu al Montseny entre els mesos de maig i juny. Aquell període va ser el mes fred del segle XX per aquelles dates.
Recordem que els assajos per preparar l'acte d'inauguració de les Olimpíades de Barcelona es van veure afectats per la pluja que queia dia si i dia també.
Aquell any excepcional recordo que vaig collir rovellons a la zona de la Fosca pels volts de Sant Joan!

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dijous 18 de juny a les 11:00h. Veiem la presència de la isoterma de -18 ºC a 5680 metres d'altura.

Moixins trobats a les Gavarres el passat dijous 18 de juny.

Més dades meteorològiques del passat dijous 18 de juny del 2020 a Palamós., temperatura màxima 20,6 ºC (19,7 ºC a La Fosca), mínima 14,3 ºC (13,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 0/8 a 4/8 Ac, a més de 2/8 a 8/8 Cu, Sc i St, pluja o plugim., a la tarda van veure's de 3/8 a 6/8 Cu i Sc. S'ha de remarcar que no hi van haver descàrregues elèctriques a cap punt de la comarca.
Vent: fins a les 11:30h hi hagué vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir d'aleshores vàrem tenir vent del ESE, SE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del ESE, E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del E, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma. 
Ratxa màxima de vent 23 km/h a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 70 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del radar meteorològic del passat dijous 18 de juny a les 09:30h. Veiem precipitacions a sobre de Palamós.

Imatge del radar meteorològic del passat dijous 18 de juny a les 10:10h. Veiem precipitacions a sobre de Palamós.

Imatge del radar meteorològic del passat dijous 18 de juny a les 11:10h. Veiem precipitacions a sobre de Palamós.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 18 de juny al Baix Empordà, podem observar que va baixar lleugerament a gairebé tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,6 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí baixà 1,3 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,2 ºC. A Monells hi va haver una excepció, amb una màxima 0,3 ºC més alta.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,2 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 23,1 ºC registrats a Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,7 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de manera poc important a quasi totes les localitats, en relació al dimecres.
A Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 0,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,4 ºC i a Monells hi va haver una mínima 0,3 ºC més alta.
A Palamós s'observà una excepció, amb un mínima 1,3 ºC inferior.
Els 11,4 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 18 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,8 ºC (11,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,0 ºC (12,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,9 ºC (12,3 ºC)., Castell d'Aro 21,8 ºC (13,1 ºC)., Torroella de Montgrí 21,6 ºC (13,0 ºC).

Temps assolellat i cúmuls decoratius al damunt del mar, el passat dijous 18 de juny a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Temps assolellat i cúmuls decoratius, el passat dijous 18 de juny a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i cúmuls decoratius, el passat dijous 18 de juny a primeres hores de la tarda. Font: Port Marina Palamós