Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de juliol del 2020

La mina Francisco (Sant Joan de Palamós)


Després de molts anys, recentment he tornat a visitar la mina Francisco (Sant Joan de Palamós), la qual ja apareix documentada a l'any 1919.
Es tracta d'una de les nombroses mines que trobem a dins del nostre terme municipal. D'aquesta explotació minera se n'extreia mineral de ferro, sobretot hematites, goethita (amb les seves particulars irisacions), limonita i també alguns petits cubs de pirita d'escassos mil·límetres.
Tal com he pogut mesurar, la mina mesura entre 50 i 60 metres de llargada i permet caminar sense ajupir-se durant un bon tram amb la companyia d'algun rat-penat. També consta d'una galeria secundària més curta que va fer funcions de magatzem i que havia estat tancada amb una porta.
Cal destacar que al seu costat hi ha un front d'explotació a cel obert que aprofita un filó superficial.

L'hematites o oligist és un mineral compost d'òxid de ferro (Fe2O3), pertany a la classe IV, òxids i hidròxids, és un dels més importants minerals de ferro, ja que en estat pur conté el 70 % d'aquest metall, també pot presentar impureses com el titani i el manganès.
És un mineral que, per formar-se, requereix d'un ambient oxidant. Palamós disposa d'aquest ambient en els seus relleus costaners, gran part de les roques del litoral palamosí presenten mineral de ferro, sobretot al paratge de Castell.
La seva cristal·lització és molt variada, generalment presenta cristalls tabulars, les mostres palamosines són massisses i en alguns casos botrioides.
La seva densitat és d'uns 6,3 grams per centímetre cúbic, i pel que fa al seu color pot ser altament variat; destaquen segons el seu grau d'alteració els colors negre, vermell, acer o irisat. La seva ratlla és vermella i la seva brillantor és metàl·lica.

La goethita és un mineral de la classe IV (òxids i hidròxids), de fórmula química FeO2H, que cristal·litza en el sistema ròmbic bipiramidal; els seus petits cristalls terrosos es troben agrupats en forma de feixos. Es pot trobar també en forma massiva o botrioide. Posseeix un contingut del 63 % en ferro i pot tenir fins a un 5 % de manganès.
És de color negre o marró, encara que a vegades presenta colors irisats, amb brillantor semimetàl·lica i una ratlla de color groc. Té una duresa de 5,5 a l'escala de Mohs.
Bibliografia: "Història de la mineria a Sant Joan de Palamós" (Premi de Recerca Vila de Palamós 2014-2015) de Marcel Bofill Sureda.