Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 de juliol del 2020

Resum meteorològic i imatges del 26 de juny al 2 de juliol

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí, l'illot de Sa Galera, pastanaga marina (Daucus gingidium L.) i donzell de mar (Senecio cineraria) en primer pla, el passat dissabte 27 de juny.

L'estabilitat atmosfèrica que ens havia acompanyat durant els set dies anteriors, es va anar degradant a mesura que anava avançant el període comprès entre el 26 de juny i el 2 de juliol.
Tot i que el panorama meteorològic va presentar poques novetats al llarg de les primeres jornades, amb temps majoritàriament assolellat, l'anticicló es va anar afeblint cada cop més.
Els núvols van dominar el darrer dia del mes de juny, i la pluja va tornar a fer acte de presència coincidint amb l'arribada del mes de juliol.
També cal destacar que la calor va ser ben intensa, especialment en hores nocturnes. En aquest sentit, trobem que hi van haver set nits tropicals consecutives de molt mal dormir, amb una xafogor prou notable per l'època de l'any.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dijous 2 de juliol, amb uns càlids 27,4 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 25,4 ºC del dimarts 30 de juny.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 20,2 ºC del passat divendres 26 de juny, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 22,1 ºC enregistrats el passat dimecres 1 de juliol.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1017 hPa del diumenge 28 i del dilluns 29 de juny, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1012 hPa del dimecres 1 de juliol.
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1009 hPa del dimecres 1 de juliol, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dilluns 29 de juny, amb 1015 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 92 % el dimarts 30 de juny i el dimecres 1 de juliol, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 85 % el dilluns 29 de juny.

Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 81 % el passat dimarts 30 de juny, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 71 % el diumenge 28 de juny.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 50 km/h NNO a la Fosca el passat dijous 2 de juliol al vespre, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 26 km/h del passat divendres 26, dissabte 27 i dilluns 29 de juny a la Fosca.

Finalment, només va ploure dos dies. El passat dimecres 1 de juliol hi hagué precipitació inapreciable i el passat dijous 2 de juliol van caure 0,8 mm a Palamós (nucli antic) i 1,4 mm a Palamós-La Fosca. També es van comptabilitzar 7 nits tropicals seguides.

Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat divendres 26 de juny vàrem tenir un dia radiant i l'aigua del mar es veia molt transparent.
El passat dissabte 27 de juny va aparèixer vent fluixet de garbí. Cap a l'horitzó nord, al migdia, s'observà un Cumulonimbus.
El passat diumenge 28 de juny s'observaren Cumulonimbus a l'horitzó nord a partir del migdia, a la llunyania.
El passat dilluns 29 de juny l'astre rei va ser el protagonista, amb alguns Cumulus humilis decoratius.
El passat dimarts 30 de juny vàrem tenir el cel cobert fins a les 17:00h per la presència d'una capa uniforme d'estratocúmuls. La temperatura màxima va esdevenir a les 18:00h coincidint amb l'obertura de grans clarianes. La jornada també fou molt xafogosa i a la tarda hi havia marejol aixecat pel vent de mar.
El passat dimecres 1 de juliol van caure quatre gotes grosses a les sis del matí, degut al pas d'una línia d'inestabilitat, precipitació inapreciable. També es va escoltar algun tro llunyà. A la tarda s'observà un Cumulonimbus enorme cap a l'horitzó nord.
El passat dijous 2 de juliol s'observà una gran enclusa de tempesta al migdia. A primeres hores de la tarda va caure algun plugim i s'escoltaren trons llunyans, amb cel de grop cap a l'oest i sud-oest. Posta de sol acolorida i amb virga. A partir de les 18:00h va entrar vent de tramuntana entre fluix i moderat. A la nit va tornar a caure algun plugim i es va veure llampegar cap al sud, a sobre el mar.

Imatges del passat divendres 26 de juny

Cel serè a la platja de la Fosca i aigües cristal·lines. 

Cel serè a la platja de la Fosca i aigües cristal·lines. 

Cel serè a la platja de la Fosca i aigües cristal·lines. 

Imatges del passat dissabte 27 de juny

Temps assolellat i Cumulonimbus a l'horitzó nord.

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí i pastanaga marina (Daucus gingidium L.) florida en primer pla.

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí i pastanaga marina (Daucus gingidium L.) florida en primer pla.

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí, l'illot de Sa Galera, pastanaga marina (Daucus gingidium L.) i donzell de mar (Senecio cineraria) en primer pla.

Temps assolellat, marejol aixecat pel garbí, l'illot de Sa Galera, pastanaga marina (Daucus gingidium L.) i donzell de mar (Senecio cineraria) en primer pla.

Imatges del passat diumenge 28 de juny

Cumulonimbus a la llunyania el passat diumenge 28 de juny al migdia. Imatge captada des del Pla de sa Nau. En primer pla veiem joncs (Scirpoides holoschoenus) típics de zones humides.

Arbres molt verds (mèlies) al Passeig del Mar gràcies les pluges de les setmanes anteriors. També es veu el cel ple de falcíes i algun gavià.

Arbres molt verds (mèlies) al Passeig del Mar gràcies les pluges de les setmanes anteriors. També es veu el cel ple de falcíes.

Mapa de llamps del passat diumenge 28 de juny. Veiem alguna descàrrega elèctrica cap al Pla de l'Estany i la Garrotxa.

Imatges del passat dilluns 29 de juny

Temps assolellat i alguns cúmuls decoratius al fons. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i marejol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava

Temps assolellat a la platja de Llafranc. Font: Hotel Llafranc

Temps assolellat i alguns cúmuls decoratius al fons. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Temps assolellat i alguns cúmuls decoratius al fons. Font: http://palamos.cam

Imatges del passat dimarts 30 de juny

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Núvols baixos tapant el cel el passat dimarts 30 de juny al migdia.  

Imatges del passat dimecres 1 de juliol

Temps assolellat a la platja de la Fosca el passat dimecres 1 de juliol al migdia.

Mapa de superfície amb fronts del passat dimecres 1 de juliol a les 08:00h. Veiem el pas d'una línia d'inestabilitat. 

Mapa de llamps del passat dimecres 1 de juliol. Veiem aparat elèctric al prelitoral de Girona (a les 06:00h) i sobretot a la Catalunya del Nord (a les 17:00h-18:00h). 

Imatge de satèl·lit del passat dimecres 1 de juliol a les 17:00h. S'aprecia la tempesta que hi havia a la Catalunya del Nord

Imatge del radar meteorològic del passat dimecres 1 de juliol a les 06:00h. Veiem algunes traces de precipitació a prop de Palamós.  

Imatges del passat dijous 2 de juliol

Enclusa de tempesta a primeres hores de la tarda.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 2 de juliol a les 14:48h. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 2 de juliol a les 15:24h. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 2 de juliol a les 22:12h. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 2 de juliol a les 23:42h. 

Mapa de llamps. 

Mapa de superfície amb fronts del passat dijous 2 de juliol a les 20:00h. Veiem l'arribada d'una cua de front des del nord que obrí les portes a la tramuntana.