Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de setembre del 2024

Agost càlid i majoritàriament sec a Catalunya

 


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, l’agost ha estat càlid, especialment al vessant sud del Pirineu, Prepirineu i plana interior de l’Alt Empordà.

La distribució de la precipitació ha estat irregular: l’agost ha estat sec, o molt sec a l’extrem sud, serra de l’Albera, litoral Central i algun punt de l’altiplà Central i sud de la Noguera, però puntualment plujós a la depressió Central, Prepirineu oriental i sud de la plana interior gironina.

Meteorològicament, durant el mes d’agost la circulació atmosfèrica ha estat la típica de l’estiu: l’anticicló de les Açores desplaçat una mica al nord i circulació de les pertorbacions per latituds altes, si bé la primera part del mes la presència d’una dorsal als nivells mitjans de la troposfera, juntament amb la subsidència anticiclònica, han provocat una temperatura molt alta a tot el territori. La primera quinzena d’agost ha estat una de les més càlides registrades a Catalunya, per darrere de les de 2003 i 2022.

Calor intensa durant la primera quinzena d’agost

Després del pic de calor dels dies 19 i 20 de juliol i d'una onada de calor considerable del 29 de juliol al 2 d’agost, el tercer episodi de calor va arribar al seu punt àlgid del 9 al 12 d’agost. Tots aquests episodis de calor intensa han coincidit amb la canícula, període que popularment s’allarga del 15 de juliol al 15 d’agost i sol coincidir amb els dies més calorosos de l’any. La temperatura mitjana de la primera quinzena d’agost s’ha situat entre les més càlides que s’han mesurat a Catalunya.

Segons dades del radiosondatge de Barcelona, la temperatura mitjana a 850 hPa (a uns 1.500 metres d’altura, nivell que resulta un bon indicador de la temperatura en superfície) de l’1 al 15 d’agost iguala els 20,6 °C mesurats durant la primera quinzena d’agost de 2022. Anteriorment, la de l’estiu de 2003 també va ser excepcionalment càlida, amb 20,5 °C. Són les tres primeres quinzenes d’agost més càlides de la sèrie (1997-2024) en aquest nivell de referència.

Si bé no es van assolir rècords de calor, la temperatura màxima va superar lleugerament els 40 °C a punts de les comarques de Ponent els dies 9, 10 i 12 d’agost, amb 40,8 °C a Seròs (Segrià) el dissabte 10 com a valor més elevat de les estacions de la XEMA, que enguany ja ha mesurat 9 dies amb màximes de 40 °C o més en algunes estacions de la xarxa. Al llarg de la calorada, 43 de 184 estacions de la XEMA han arribat a superar el llindar de perill per calor intensa.

La temperatura nocturna també ha estat molt alta, amb nits tòrrides (temperatura mínima per sobre dels 25 °C) en alguns trams del litoral, sobretot al Barcelonès.

L’estació de Barcelona – el Raval, on l’illa de calor urbana és especialment accentuada, ha mesurat 10 matinades consecutives per sobre dels 25 °C, del 4 al 13 d’agost.

Tempestes el dia 2 d’agost

Fruit d’aquesta calor i a conseqüència del pas d’un embossament d’aire fred en altura, Catalunya va patir un episodi de tempestes fortes, localment amb calamarsa, especialment al quadrant nord-est del país, i acumulacions abundants de precipitació al Prepirineu oriental per sobre dels 80 mm: a l’EMA del Pantà de Sau (Osona) es van registrar 95,4 mm; 84,5 mm a Casserres (el Berguedà); i 83,7 mm a Salvador de Guardiola (el Bages). Igualment, caldria destacar que a punts del prelitoral Central es van superar els 45 mm com és el cas de Castellbisbal, Vallirana o Terrassa.

Tempestes els dies 13 i 14 d’agost

L’arribada d’un solc a nivells mitjans i alts de la troposfera, amb formació d’una Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA), va provocar un important canvi de temps a Catalunya. Les tempestes van ser extenses però irregulars entre els dies 13 i 14 d’agost de 2024, amb una baixada notable de la temperatura.

El dia 13, les tempestes van deixar fins a 35,5 mm a Banyoles – Mata (Pla de l’Estany) i de 20 a 30 mm diversos sectors de Ponent, on es van observar importants pedregades.

Al llarg d’aquest dia es van enregistrar un total de 1.431 llamps núvol-terra a Catalunya registrats per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE), dels quals 168 al Pla de l’Estany, 147 a la Garrotxa o 128 al Segrià.

L’aiguat més important va caure el dia 14 a la tarda a sectors del Gironès, però pluja inapreciable a diversos sectors del país. L’estació de la XEMA de Cassà de la Selva (el Gironès) va recollir 90,7 mm al llarg de la jornada del dia 14, dels quals 47,2 mm van caure en 30 min i 2,9 mm en 1 min. Va ser del dia més plujós d’aquesta estació des del 20 de gener de 2020 (129,4 mm), durant el temporal Glòria.

Durant el dia 14 la majoria dels llamps van caure al mar, però també se’n van registrar a les comarques del litoral, prelitoral i punts de la Catalunya Central, amb 1.192 llamps núvol-terra sobre Catalunya, dels quals 197 a Osona, 172 a la Selva o 130 al Gironès.

Tempestes del dia 22 al 25 d’agost

Un nou episodi de tempestes es va produir entre els dies 22 i 25 d’agost. El desplaçament del corrent en jet (vent de l’oest) cap al sud va afavorir l’arribada de sistemes frontals que van fregar el terç nord del país. Les tempestes van afectar el Prepirineu, especialment l’oriental, si bé les acumulacions de precipitació van ser més modestes en comparació amb els dos episodis amunt descrits, per sobre dels 30 mm, tal com mostren els 45,5 mm a Campdevànol (el Ripollès), els 39,7 mm a Sant Pau de Segúries (el Ripollès), els 37,3 mm al Santuari de Queralt (el Berguedà), i els 36,9 mm a Gisclareny (el Berguedà).



Agost càlid

L’agost ha estat càlid, especialment al vessant sud del Pirineu, Prepirineu i plana interior de l’Alt Empordà. Aquestes anomalies han estat fruit de la presència persistent d’una falca anticiclònica i la conseqüent subsidència durant els primers quinze dies del mes.

Al conjunt de Catalunya ha estat un agost tan càlid com els dels anys 2023 i 2022. En alguns sectors, sobretot del Pirineu i Prepirineu occidental, cal retrocedir fins al 2012 o fins al 2003 per trobar-ne un de més càlid. Puntualment ha estat l'agost més càlid de la sèrie en algunes estacions d'alta muntanya.

També ha estat un mes excepcionalment càlid a punts del Baix Ebre, on l'estació d'Aldover ha igualat el mes més càlid de tota la seva sèrie, juntament amb l'agost de 2022 i el juliol de 2006.

Cal assenyalar també que a les sèries centenàries de l’Observatori de l’Ebre (Baix Ebre) i l’Observatori Fabra (Barcelonès), aquest mes ha estat el tercer agost més càlid de les respectives sèries.

Agost sec a Catalunya

La distribució de la precipitació ha estat irregular: l’agost ha estat sec, o molt sec a l’extrem sud, serra de l’Albera, litoral Central i algun punt de l’altiplà Central i sud de la Noguera, però puntualment plujós a la depressió Central, Prepirineu oriental i sud de la plana interior gironina.

Aquesta distribució irregular ha estat causada pel caràcter convectiu de la precipitació.

Destaca la gairebé nul·la precipitació recollida a punts de les Terres de l’Ebre, on localment les quantitats han estat inferiors a 1 mm, com és el cas dels Alfacs i Alcanar (Montsià) i Ascó i Rasquera (Ribera d’Ebre).

Irradiació solar normal

La irradiació solar global ha estat normal a gran part de Catalunya, si bé ha estat una mica per sobre de la normal a zones del prelitoral nord i per sota d’aquesta a punts de la Cerdanya.

Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/635082/agost-calid-i-majoritariament-sec-a-catalunya

dimarts, 10 de setembre del 2024

La presència d'un peix agulla imperial obliga a posar la bandera vermella a la Platja Gran

Un peix agulla imperial (Tylosurus crocodilus) © Philippe Bourjon

Protecció Civil ha hissat la bandera vermella aquest dimarts a la tarda a la platja Gran, a causa de la presència d’un peix agulla imperial, un tipus de peix espasa que pot resultar perillós per als banyistes. 

La prohibició del bany afectà especialment la zona més propera al port de Palamós, on s'ha detectat l’animal. El peix agulla imperial, conegut pel seu cos llarg i estilitzat i un musell que recorda una espasa, pot causar ferides si s’apropa a persones, ja que és ràpid i agressiu quan se sent amenaçat. 

Aquesta espècie sol habitar en aigües càlides i temperades, i malgrat que no és habitual trobar-lo en aigües tan poc profundes, la seva presència a prop de la costa suposa un risc considerable. Per aquest motiu, les autoritats locals van decidir prohibir temporalment el bany i demanaren als visitants respecte per les indicacions dels socorristes i vigilants de la platja. També es va recomanar evitar les activitats aquàtiques a la zona afectada fins a nou avís. 

El peix agulla imperial (Tylosurus crocodilus) pot assolir més d'1,5 metres de llargada i es caracteritza per una mandíbula superior allargada i esmolada. Aquest depredador marí, sovint confós amb el peix espasa, s’alimenta d’altres peixos més petits i, tot i que no ataca directament els humans, els seus moviments ràpids i el seu musell esmolat podrien provocar ferides greus si hi ha contacte. 
 

 

© Carles Casanovas (facebook.com)


 
© Renée Keulen (facebook.com)

dissabte, 7 de setembre del 2024

El rentabótes es fa notar a la platja de la Fosca

 

Vista de les embarcacions encallades a la sorra, aquest dissabte al matí (© Manel Cruz). Font: https://www.gerio.cat/

Aquest dissabte al matí, la platja de la Fosca s'ha despertat amb tres barques varades a la sorra, després que s'hagi produït un temporal d'entre llevant i xaloc durant la nit/matinada de divendres a dissabte. 

Les embarcacions estaven amarrades en el camp de boies que hi ha al davant de la Fosca. Tal com ja ha succeït en anys anteriors, coincidint amb el setembre, la forta alteració marítima ha fet que les barques es deixessin anar dels seus amarratges i hagin estat arrossegades fins a la platja.

Segons Gerió.cat, afortunadament, no s'han registrat ferits, ja que les barques no portaven ocupants en el moment dels fets. La situació ha atret nombrosos curiosos, que han aprofitat per fer fotografies i enregistrar vídeos que han compartit a les xarxes socials, captant l'impacte del temporal a la zona.

@Manelcruzriera3 . Font: https://www.gerio.cat/

Aquest primer temporal marítim de la temporada tardorenca meteorològica s'anomena el rentabótes. L'origen d'aquest mot té relació amb el temps de la verema que s'inicia en aquesta època de l'any. 
Al setembre, les bótes de vi són buides, a l'espera que siguin omplertes amb el most de la nova collita. Així doncs, cal netejar-les. Malgrat tot, antigament i també en l'actualitat, la falta d'aigua corrent i les baixes reserves de l'element líquid en pous i fonts, després del llarg estiatge, provocava que les bótes es netegessin amb aigua del mar. 
Aleshores, s'aprofitava el primer temporal de mar de setembre, quan els cops de mar trencaven fort contra les platges, per posar en correcte estat de revista les bótes.

Aquesta alteració marítima venia configurada per la presència d'un anticicló a l'est d'Europa, per la formació d'una baixa associada a un embossament d'aire fred en altura, unit al pas d'una línia d'inestabilitat que donà fortes tempestes en diferents punts del país de matinada. 
Des de Palamós, la matinada de dissabte ens deixà zero precipitacions, però s'escoltaren alguns trons llunyans i s'observà llampegar cap a l'horitzó nord i oest. En aquest sentit, destaquen els aiguats que caigueren cap al nord de la comarca. A Verges es recolliren 59,8 mm, a Torroella de Montgrí 47,2 mm i a La Bisbal d'Empordà  27,2 mm (dades de Meteoclimatic).
Malauradament, també s'han de comptabilitzar dues víctimes mortals. Una dona fou arrossegada per una rierada a Tiana i un home es va ofegar a la platja del Rec del Molí de l'Escala. Segons Gerió.cat, la platja del Rec del Molí de l’Escala no disposa de servei de vigilància, però a les platges de l’Escala que disposen de vigilància hi havia en un primer moment bandera groga i posteriorment han passat a vermella per l’estat de la mar i el fort onatge.

Al llarg del dissabte en aquesta platja ja hi havia hagut altres rescats de persones amb dificultats per sortir de l’aigua degut a les males condicions del bany.



Mapa d'alçada màxima de l'onatge del dissabte 7 de setembre a les 02:00h hora oficial. Veiem ones de tres metres al golf de Lleó, davant la Costa Brava.

Segons la boia del cap de Begur de Puertos del Estado, el temporal de mar deixà un onatge significant d'1,76 m a les 04:00h i una alçada màxima de 3,0 m de direcció 123 º a la mateixa hora. Com sempre, cal recordar que la topografia que trobem al llit marí de la platja de la Fosca, així com la seva orientació, provoca que la mar de fons de llevant, gregal o xaloc s'amplifiqui i entri amb molta força.
Pel que fa al vent, tan sols trobem una ratxa màxima de 40 km/h de component SO.

diumenge, 1 de setembre del 2024

Dades rellevants del passat mes de juliol a Palamós

Cel serè i un camp segat a Calonge el passat dimarts setze de juliol. El passat mes de juliol va ser molt sec. Només van recollir-se 2,0 mm, quan la mitjana climàtica és de 20,7 mm. Pel que fa a la temperatura, el passat mes de juliol va ser més càlid del normal, amb una temperatura mitjana de 24,4 ºC, quan la mitjana climàtica és de 23,9 ºC. 


Temperatura màxima absoluta: 30,5 ºC, el dia 30. 

Temperatura mínima absoluta: 17,9 ºC, el dia 21. 

Temperatura mitjana mensual: 24,4 ºC (mitjana climàtica 23,9 ºC) 

Mitjana de les temperatures màximes: 27,2 ºC (mitjana climàtica 27,0 ºC) 

Mitjana de les temperatures mínimes: 21,5 ºC (mitjana climàtica 20,8 ºC) 

Temperatura màxima més baixa: 23,6 ºC, el dia 13. 

Temperatura mínima més alta: 25,2 ºC, el dia 24. 

Nits tropicals: 22 nits. 

Nits tòrrides: 1 nit.

Humitat relativa màxima absoluta: 91 %, els dies 6, 15 i 28. 

Humitat relativa mínima absoluta: 35 %, el dia 21. 

Pressió atmosfèrica màxima absoluta: 1019 hPa, el dia 23. 

Pressió atmosfèrica mínima absoluta: 1004 hPa, els dies 20 i 21. 

Ratxa màxima de vent: 58 km/h NNO, el dia 21. 

Precipitació acumulada: 2,0 mm (mitjana climàtica 20,7 mm) 

Dies de precipitació apreciable (0,2 mm o més): 1 dia., el dia 21 (2,0 mm). 

Dades de meteoclimatic.com (barri Vell de Palamós) i càlculs realitzats amb les mateixes.