Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de setembre del 2024

Dimecres 25 de setembre: el garbí i el ponent prenen el protagonisme

Posta de sol d'aquest dimecres amb abundants núvols de vent.

Durant les darreres hores, hem pogut constatar com la inestabilitat atmosfèrica experimentada en els dos dies anteriors ha deixat pas a una situació de garbí o ponent.
La garbinada o ponentada s'ha començat a entaular amb força al llarg de la tarda d'aquest dimarts, reforçant-se notablement a partir del vespre. 
Aquesta situació de l'oest ha impactat de ple contra la façana atlàntica de la península Ibèrica, entre Galícia i Portugal, acompanyant un corrent en jet molt ben definit que s'ha desplaçat directament cap a les nostres latituds. A més a més, també ha entrat un front sobre el solar peninsular que es desplaça d'oest a est, la qual cosa encara ha reforçat més el vent a la badia de Palamós i també ha aixecat de maror a forta maror.

Durant la posta de sol, es podien observar molts núvols de vent o Altocumulus lenticularis que denotaven aquesta situació. D'altra banda, els vents de l'oest s'encarreguen que l'ambient sigui força càlid a les nostres contrades, però només serà flor d'un dia. A partir d'aquest divendres i durant el cap de setmana entrarà una massa d'aire més fresca que normalitzarà els termòmetres de nou. 

A la nostra vila, el mercuri ha marcat un màxim de 23,9ºC i un mínim de 14,5ºC. La humitat relativa fou molt elevada, amb un màxim del 92% i un mínim del 60%. La pressió ha anat devallant, amb un màxim de 1013hPa i un mínim de 1006hPa. La ratxa màxima de vent ha enregistrat 61km/h SO.
Segons la boia de Puertos del Estado del cap de Begur, hi havia un onatge sig. de 2,23m aquesta nit i una alçada màxima de 4,47m.

Posta de sol d'aquest dimecres amb abundants núvols de vent.

Posta de sol d'aquest dimecres amb abundants núvols de vent.

Posta de sol d'aquest dimecres amb abundants núvols de vent.