Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de setembre del 2024

Dilluns 23 de setembre: primera tempesta de la tardor astronòmica

La pluja intensa d'aquest dilluns ha omplert la bassa de laminació de Sant Joan.

Tal com es preveia, les fortes tempestes que fins ara havien afectat la meitat sud del litoral català, s'han anat traslladant fins a la Costa Brava en les darreres hores.
La presència d'un marcat embossament d'aire fred en altura, amb l'isoterma de -14 a -15 ºC a 500hPa, l'aparició d'una àrea de convergència de vent en superfície i el mateix escalfament del sòl, va propiciar el creixement de núvols convectius a partir del migdia.
Tot i que la jornada d'aquest dilluns començà amb una calma aparent, els cúmuls van convertir-se en potents Cumulonimbus o núvols de tempesta ben bé a sobre nostre, a tota la meitat sud del Baix Empordà i també en punts de la meitat nord de la comarca. 

Així doncs, podem afirmar que la tardor ha entrat per la porta gran, portant-nos la primera tempesta importat de la temporada, i malgrat que les pluges que han caigut no omplen els embassaments, almenys han regat amb abundància els terrenys assedegats de la nostra àrea geogràfica.

Si ens fixem en la nostra vila, la precipitació intensa d'aquesta tarda ha anat companyada per abundant aparat elèctric molt sorollós, i en alguns punts s'ha observat calamarsa barrejada amb la pluja.
En total, la tempesta ha deixat 47,5mm a Sant Joan-nucli antic, 41,1mm al carrer Enric Vincke, 34,4mm a la Pietat, 32,8mm a la Fosca i 28,8mm a Palamós-nucli antic. La forta intensitat de precipitació ha donat acumulacions puntuals d'aigua en els llocs habituals.
En poblacions properes trobem 51,8mm a Castell d'Aro, 50,3mm a Sant Daniel, 50,2 mm a Sant Feliu de Guíxols, 45,5mm al Puigsesforques, 47,8mm a Calonge-eixample i 42,2mm a Vall-llobrega. 

Segons Meteocat, a Castell d'Aro la precipitació hi ha sigut especialment destacada. En tan sols 1min, ha acumulat 3,2mm; i en 5min, 9,7mm. Es constata que s'hi ha superat el llindar d'intensitat forta, amb un total de 25,3 mm en 30 minuts (18,6 mm dels quals en tan sols 10 minuts).
D'altra banda, tal com és habitual en aquestes situacions, també s'han inundat els carrers de la zona més baixa i cèntrica de Platja d'Aro. Vegeu notícia: https://www.gerio.cat/noticia/1682861/un-fort-xafec-inunda-el-centre-de-platja-daro-afectant-baixos-i-vehicles

Pel que fa a la resta del Baix Empordà, aquest dilluns s'acumularen 35,0mm a Les Olives, 33,0mm a Sobrestany, 22,8mm a Verges, 12,2mm a Palafrugell, 12,1mm a La Tallada d'Empordà o 10,8mm a Torroella de Montgrí. Malauradament, en algunes poblacions tan sols hi han caigut quatre gotes, com per exemple els 0,3mm de La Bisbal d'Empordà.


La pluja intensa d'aquest dilluns ha omplert la bassa de laminació de Sant Joan.

La pluja intensa d'aquest dilluns ha omplert la bassa de laminació de Sant Joan.

Imatge composada dels radars meteorològics d'aquest dilluns a les 16:06h.

Imatge composada dels radars meteorològics d'aquest dilluns a les 16:24h.

Imatge composada dels radars meteorològics d'aquest dilluns a les 16:36h.

Mapa de llamps d'aquest dilluns.