Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 de setembre del 2024

Dimarts 24 de setembre: segona tempesta consecutiva

Cumulonimbus en formació observat aquest dimarts a la tarda des de Calonge.

Aquest dimarts s'ha repetit el mateix patró de temps que la jornada anterior. Després d'un matí força variable, amb cel tapat abans del migdia i caiguda de quatre gotes grosses, l'ambient assolellat i càlid es feia l'amo i senyor entre el migdia/primeres hores de la tarda. Malgrat tot, mirant cap a l'interior de la comarca ja es podia veure clarament com creixien de nou els núvols convectius, com a senyal inequívoc que la inestabilitat atmosfèrica estava assegurada.

La segona tempesta consecutiva d'aquest inici de tardor astronòmica, va arribar amb puntualitat a la nostra vila a les cinc de la tarda. A diferència del dia abans, en aquesta ocasió descarregà menys quantitat de precipitació, però seguí amb notable intensitat. En total, al port de Palamós caigueren 5,8mm i a la Fosca 3,6mm. 

En un altre ordre de coses, s'ha de fer a alguns dels efectes que provocà la pluja intensa i abundant que va acumular-se el jorn precedent. Com a fet més notable destaca la caiguda d'un mur a Roqueta. Vegeu notícia: https://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500020860/la-pluja-esfondra-un-mur-al-carrer-de-la-roqueta/1 

El plat  fort de la jornada va esdevenir en aquesta ocasió a Palafrugell. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en aquesta localitat hi va caure una tempesta d'alta intensitat que deixà 11,7 litres per metre quadrat en només deu minuts. Aquesta circumstància va causar petites inundacions en alguns carrers on habitualment s'hi acumula l'aigua. Vegeu notícia: https://www.gerio.cat/noticia/1683187/una-tempesta-deixa-11-7-litres-per-metre-quadrat-en-deu-minuts-a-palafrugell

A Palafrugell-Joan Capri van recollir-se 22,4mm, 17,4mm a Llafranc i 12,2mm a l'estació automàtica del SMC situada a la plana de l'Aubi, a prop d'Ermedàs. 

A la Vall dels Molins van caure 16,5mm, a Calonge-Eixample 8,9mm i al Puigsesforques 5,6mm. A Castell d'Aro 11,0mm. A Vall-llobrega 3,4mm.

Cumulonimbus en formació observat aquest dimarts a la tarda des de Calonge.

Cumulonimbus en formació observat aquest dimarts a la tarda des de Calonge.


Imatge composada dels radars meteorològics d'aquest dimarts a les 16:24h.
 
Imatge composada dels radars meteorològics d'aquest dimarts a les 17:06h.

Mapa de llamps d'aquest dimarts.