Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 d’abril del 2009

Creixement de nuvolades


Mapa de llamps d'avui, es pot observar que a diferència de les dues darreres jornades, aquest cop l'activitat tempestuosa ha quedat restringida al pre-litoral i interior de Catalunya.

Avui observant el cel, un es podia pensar que tornaríem a tenir una jornada passada per aigua, degut al creixement, ja de bon matí, de grans cúmuls cap a l'interior.
Res més lluny de la realitat, ja que el dia s'ha mantingut sense precipitacions, això sí, amb núvols abundants i també amb estones de sol, que a mitja tarda ha desaparegut per culpa de l'arribada d'encluses de les tempestes formades a l'interior.

Però, per què no ens han arribat aquestes tempestes ?

Tot i que els vents en superfície eren del sud/oest i en alçada eren del nord/nord/oest, amb el conseqüent desplaçament de les tempestes cap a la costa, aquestes no han arribat degut a l'existència d'una "capa seca" als 700 hPa (3000m d'alçada) i també als 500 hPa( 5500m d'alçada), situada sobre nostre, per la qual cosa hi havia una inhibició de l'activitat convectiva en aquells nivells.
Els cúmuls només podien crèixer fins a una certa alçada i llavors s'estratificaven, com mostro en fotografíes, més endavant.

Tot seguit us mostro l'evolució dels cúmuls al llarg de la jornada.

De bon matí, els cúmuls ja feien acte de presència, alguns es convertien en congestus, propiciats per les condicions favorables de temperatura i humitat a uns 850 hPa:







Mapa d'humitat i direcció del vent a 850 hPa (1500m). Observeu uns bons nivells d'humitat que permetien el creixement dels cúmuls fins a alçades d'uns 1500-3000m:





A les següents fotografies, es veuen els cúmuls en creixement, junt amb l'enclusa de la tempesta de l'interior com a teló de fons. També s'observa un potent congestus a sobre la població, el qual no pot crèixer més :








Mapa d'humitat i direcció del vent a 700 hPa (3000 m). Observeu com la humitat no passa del 30 % a sobre nostre, per la qual cosa els cúmuls no poden crèixer més:





A les següents fotografíes, s'observa molt bé l'enclusa de la tempesta que afectava el Vallès, la Selva i comarques veïnes, també es veu com al cap d'una hora el congestus de la fotografia anterior s'estratifica, degut a la falta d'aport de vapor d'aigua en capes superiors :








Mapa d'humitat i direcció del vent a 500 hpa (5500 m) observeu com la humitat no passa del 10 % :




Dades actuals :

13.3 ºC
1013 hPa
74 % hr
màxima 18.7 ºC
mínima 7 ºC
cel ras
vent en calma