Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 15 d’abril del 2009

La tromba marina


http://www.lmmeteoven.org/foro2/viewtopic.php?t=815&sid=1d07b97aba5d49e447fffa92718326c9

Després de veure durant els darrers dies, als mitjans informatius, algunes trombes marines com les que es van formar davant les costes tarragonines, mostrades a l'espai del temps de TV3, avui faré una breu descripció d'aquest espectacular fenòmen.

La tromba marina o mànega (cap de fibló a les Balears), és un fenomen meteorològic que algun cop acompanya els grans cumulunimbus, això ho podem observar en més d'una ocasió els habitants de la costa.
La tromba marina (anomenada waterspout en anglès), és com una mena d'embut xuclador d'aigua marina. L'embut està format majoritàriament per vapor d'aigua, que s'ha condensat degut a l'efecte rotatori de la tromba, la qual refreda l'aire per expansió, provocant la condensació del vapor d'aigua.
La tromba marina sol penjar de la base de cúmuls de gran desenvolupament vertical, així i tot, no cal que hi hagin grans tempestes, molts cops s'han arribat a formar en nuclis no gaire grans.

Podem dividir les trombes en dues classes : les tornàdiques i les no tornàdiques.

En el cas de les trombes tornàdiques, depenen de la formació d'un mesocicló (sistema de baixes pressions d'un tamany d'entre 2 i 10 km, que es forma dins una tempesta molt severa, la qual es troba organitzada sota la denominació de supercèl.lula).
Les trombes tornàdiques no són gaire comuns i tenen la mateixa força que els tornados de terra ferma. No cal dir que les trombes tornàdiques són les més perilloses, ja que poden arribar a velocitats de 512 km/h.

En el cas de les trombes no tornàdiques, aquestes són més comuns i no es troben associades a cap supercèl.lula.
Solen formar-se just sota la base de grans cúmuls o cumuluninbus.
Rarament superen la velocitat de 116km/h, tot i així, són un perill per la navegació marítima.

Com a curiositat, cal dir que algun cop una tromba marina ha estat capaç de fer ploure peixos, això és degut a que la tromba ha succionat un banc de peixos cap a l'interior del cúmul i llavors quan aquest ha passat sobre terra, ha deixat anar els peixos que havia recollit barrejats amb la precipitació. Altres vegades s'han pogut veure vàries trombes a la vegada, com les tres que vaig veure personalment davant del Far de Palamós, ja fà una colla d'anys.

En la vessant pròpiament palamosina, antigament quan es divisava alguna tromba marina i “els pescadors eren en marc” tal com es diu aquí, és a dir, quan estaven pescant, les àvies, mares o mullers d'aquests, anaven a la Punta del Molí on ara hi ha el Far de Palamós i des d'allí resaven “aves maries” i a la vegada feien el senyal de la creu amb unes tisores a la mà. Es creia que fent això les trombes “es tallaven “ i ja no hi havia perill. Temps passats que potser mai tornarem a veure.

Tot seguit us poso un espectacular vídeo d'una tromba marina filmada a Croàcia :



I sense anar tan lluny, us poso un altre vídeo d'una tromba marina que es van formar a Ciutadella (Menorca), la qual va entrar en terra transformada en tornado l'abril del 2007 :




Dades actuals:

18.3 ºC
77 % hr
1007 hPa
mínima 11.5 ºC
cel amb núvols baixos i cirrus 4/8
vent moderat de component sud
s'observen importants cúmuls cap a l'interior