Acumulació de zooplàncton a la Cala de Sa Tamardia.
Aquests dissabte, es podia observar una gran quantitat de zooplàncton, conegut popularment com a "salpes" en tot el tram de costa palamosina, creant unes franges blanquinoses amb escuma, que feien varis quilòmetres de llargada, fins perdre's a la vista.
Es tracta d'un fenòmen completament natural a la primavera, però potser amb no tanta intensitat. El fet que les corrents marines vinguéssin de llevant ajudaven a portar-lo cap a la costa.
El zooplàncton, segons definició extreta de wikipedia.org:
És la fracció del plàncton, constituïda per éssers que s'alimenten de matèria orgànica ja elaborada per ingestió.
Està constituït per protozous, és a dir, protistes diversos, fagòtrofs que engloben l'aliment fagocitant-lo. També per larves d'animals més grans, com esponges, cucs, equinoderms, mol·luscs o crustacis , i d'altres artròpodes aquàtics, així com formes adultes de menuda grandària de crustacis, com copèpods o cladòcers, rotífers, i fases juvenils de peixos (alevins).
Imatge en primer plà d'un d'aquests organismes., semblava un ésser d'un altre planeta...com a tret diferencial, cal dir que tenia una textura gelatinosa i era completament transparent., només s'hi podia observar un nucli al seu interior, d'aspecte marronós. De fet, el vaig haver de posar sobre una fusta per poder-lo veure bé, el seu tamany era d'entre 5-10 cm.
Acumulacions de zooplàncton a la vora de la sorra. Cal dir que aquestes acumulacions feien una olor molt desagradable, com a peix podrit.
Una altre acumulació de zooplàncton arran de costa., observeu la diferència entre l'aigua transparent i l'aigua bruta, degut a la gran quantitat d'aquests éssers.
En aquesta altre imatge captada des d'un punt elevat, es poden observar diferentes franges blanquinoses sobre el mar, algunes de les quals feien molts quilòmetres de llargada i es perdien a l'horitzó.
Dades actuals :
11.1 ºC
81 % hr
1008 hPa
mínima 8.4 ºC
màxima 12.7 ºC
pluja 3.5 mm.
cel 8/8 Ns amb pluja feble
vent moderat de gregal
maror