Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de desembre del 2009

Els stratocúmulus



Els stratocúmulus(Sc) són un gènere nuvolós de tipus baix que sol tenir la seva base entre els 600/1500 m i estan formats per gotes d'aigua. La seva aparença és el d'un núvol força gran, fosc, amb les vores arrodonides., es poden veure formant grans grups, isolats o cobrint grans extensions del cel. Generalment mai aporten cap mena de precipitació, si de cas, tant sols poden caure plugims o nevades febles.

Aquests tipus de núvols es solen formar a partir de dues condicions meteorològiques ben definides, una d'elles consisteix en l'elevació d'una massa d'aire humit degut a l'acostament d'un sistema frontal o d'una massa d'aire continental fins al nivell de condensació, provocant que la petita inestabilitat existent a l'interior del núvol li doni una forma semblant a un cúmul. Moltes vegades, degut a l'existència d'inversió tèrmica, els stratocúmulus no solen desenvolupar-se més degut a la capa d'aire sec i càlid present al seu damunt.

L'altre cas que desencadena la formació dels stratocúmulus, vé propiciat per l'existència de bosses d'aire calent que s'eleven per una lleugera convecció, provocant la condensació de la humitat en un mateix nivell, al cap d'unes hores, els stratocúmulus generats a partir d'aquesta forma poden evolucionar fins a ser "cúmulus humilis" i fins i tot "cumulunimbus".
Els stratocúmulus són un mal indicador de les condicions meteorològiques que hi poden haver a les hores següents , ja que tant els podem veure en condicions d'inversió tèrmica i estabilitat, com en condicions d'aproximació d'algun sistema frontal.

A les parts esquinçades d'aquests núvols es pot veure el Sol, la Lluna o el cel, a les parts primes els assenyalen. Poden tenir corona, irisació, virga i halo. El seu origen moltes vegades es pot trobar en els altostratus, nimbostratus, cúmulus i cumulunimbus.

Aquests núvols poden tenir les espècies següents:

Stratiformis

Lenticularis

Castellanus

Floccus

I les següens varietats:

Translucidus

Perlucidus

Opacus

Duplicatus

Undulatus

Radiatus

Lacunosus


Stratocúmulus lenticularis:



Stratocúmulus cobrint una extensió molt gran del cel: