Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de desembre del 2009

L'odissea del MV Suilven


Imatge del ferry MV Suilven al mig del temporal.


El 6 de febrer de 2002, el ferry MV Suilven que unia les ciutats de Wellington i Picton a través de l'estret de Cook a Nova Zelanda, va patir una terrible odissea.

L'MV Suilven construït per Moss Rosenberg a Stavanger,
Noruega, l'any 1974, té un tonatge brut de 3.638 tones, 250 m de carril i una eslora de 86.52 m.
Originalment va ser dissenyat per navegar a l'Atlàntic Nord com un transportador d'automòbils als EUA, més tard va ser comprat per l'Oficina d'Escòcia per al servei de Caledonian-Macbrayne. Fins a l'any 1995 va navegar d'Ullapool a Stornway.
Aquest ferry va ser fabricat per navegar a una velocitat de servei de 13 nusos, utilitzant dos motors dièsel Wichman amb dues hèlixs de proa i dos Brunvoll Denny stabiilisers Brown.
Des del 1995 fins a finals del 2002, va estar navegant entre Wellington i Picton, abans de ser transferit al servei de Wellington a Nelson. Durant aquest temps feia tres viatges a la setmana per portar càrrega i un petit nombre de passatgers. L'abril de 2004, el MV Suilven es va vendre i va anar a parar Fidji.


Imatge de les dues illes grans de Nova Zelanda, separades per l'estret de Cook.

Aquest ferry es va trobar amb un dels bruscos canvis de temps que hi poden haver a l'estret de Cook., en aquest lloc les aigües poden passar de ser llises com un mirall a ser tot un mar desfermat, si aquest fet l'unim amb les marees i els forts corrents oceànics que hi han, fa que sigui considerat com un dels llocs més perillosos que existeixen per a la navegació.
L'estret de Cook (en anglès Cook Strait, en maori Raukawa Moana) es troba entre l'illa del Nord i l'illa del Sud de Nova Zelanda i connecta el mar de Tasmània (situat a l´oest), amb l'oceà Pacífic (situat a l'est)., el seu nom és en honor al mariner anglès James Cook, el primer europeu que va explorar aquest territori.
L'orientació de l'estret va de nord/oest a sud/oest i té una amplada mínima de 23 km amb una profunditat mitjana de 128 metres. A la seva riba nord hi ha Wellington, capital de Nova Zelanda.

El vídeo que podreu veure a continuació, ens mostra el terrible temporal que el ferry va haver de capejar, l'MV Suilven semblava un vaixell de joguina en mans de les monstruoses onades.
Sortosament el vaixell va poder resistir el temporal, encara que els tripulants i passatgers deurien quedar com una coca: