Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de març del 2013

L'escalfament global porta un estiu de rècords a Austràlia

Fotografia d'un dels devastadors incendis forestals que van arrasar moltes àrees d'Austràlia durant el passat mes de gener. Font: Servei de Bombers de Nova Gal·les del Sud, James Morris.


Tot i que molts punts del planeta estan tenint un hivern fred i amb grans nevades, com a la Xina, el Japó o els Estats Units, l'estiu australià acaba de passar a la història com l'estiu més càlid esdevingut en aquesta illa continent, superant l'anterior rècord establert durant l'estiu  1997-1998 en més de 0,1º C.
Un altre rècord del passat estiu australià esdevingué durant el mes de gener, el qual fou el mes més calorós des que van començar els registres a l'any 1910.

Lluny de terra ferma, les temperatures dels oceans situats al voltant d'Austràlia assoliren els valors més càlids en un mes de gener, contribuint a la calor excepcional del país. La calor de l'estiu va arribar al seu màxim durant una onada de calor molt llarga i generalitzada esdevinguda a finals de desembre i durant la primera quinzena de gener, quan 14 de les 112 estacions de l'Oficina de Meteorologia utilitzades en la monitorització de les temperatures a llarg termini, van enregistrar els valors més alts de tota la història.

Sydney arribà a 45.8°C el 18 de gener i Hobart tingué 41.8°C el passat 4 de gener, tot establint nous rècords. La temperatura més alta durant l'onada de calor van ser els 49,6°C de Moomba, a l'extrem nord-est d'Austràlia Meridional, siguent la temperatura més alta a Austràlia des del 1998.
La calor extrema va ajudar a fer pujar la temperatura mitjana de la superfície terrestre a tot l'hemisferi sud, fins assolir el seu valor més càlid en el registre desembre 2012-gener 2013. Cal afegir-hi que moltes parts del sud d'Àfrica també van tenir un rècord de calor durant el mes de gener.

El que és més notable, en referència al registre rècord de calor a l'estiu, és que els rècords de calor es van produir durant un període "neutral" del fenomen "El Niño". Cal tenir present que és molt rar que es puguin establir rècords de calor sense la influència de "El Niño".
Abans del 2013, els tres estius més càlids en el registre d'Austràlia es van produir durant anys amb forta presència de "El Niño".
Aquestes dades ens porten a la conclusió que la coincidència del mes de gener i l'estiu més calents de tota la història en un estiu sense "El Niño", no s'hauria d'haver produït sense un escalfament del clima mundial.


Gràfica amb la temperatura mitjana d'Austràlia pel període 1910-2013, on es mostra que les temperatures de l'estiu han pujat aproximadament 0,8°C. La major part d'aquest escalfament s'ha produït des del 1950. Font: Oficina Australiana de Meteorologia.


L'escalfament global previst per a finals d'aquest segle podria ser fresc en comparació amb l'estiu 2012-2013

Segons l'Oficina de Meteorologia d'Austràlia, el més important sobre tots aquests aspectes és que encaixen amb una tendència ben establerta a Austràlia, la qual, cada vegada és més càlida i els rècords de calor cada cop són més habituals. Sis dels deu estius australians més calorosos de la història han arribat en els últims onze anys, això no seria possible sense una tendència a l'escalfament. Durant l'última dècada, els rècords d'altes temperatures han superat els rècords de baixes temperatures a Austràlia, en una proporció d'aproximadament de tres a un.
Aproximadament un terç de les màximes que han tingut rècord s'han produït des del 2000. Austràlia s'ha escalfat gairebé un grau des del 1910. Això és consistent amb l'escalfament observat a l'atmosfera terrestre i els oceans, amb una tendència a ser cada més fort. Durant el següent segle, el món probablement s'escalfarà entre 2 i 5 graus, depenent de la quantitat de gasos d'efecte hivernacle emesos a l'atmosfera. Si segueixen les elevades emissions, estius com aquest podrien situar-se dins la mitjana climàtica en els propers 40 anys. A finals del segle 21, l'estiu rècord del 2013 és probable que acabi siguent un estiu fresc, en comparació amb el que vindrà.

Font: http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=2359