Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de gener del 2014

2013: l'any més càlid de tota la història a Austràlia

Mapa d'anomalies en la temperatura mitjana d'Austràlia de l'1 de setembre al 30 de novembre del 2013. Observeu com aquesta va ser entre 1 i 3ºC més alta a quasibé tot el país.


Si fa poc us parlava de la nova onada de calor amb la que han començat l'any a Austràlia, el Servei Meteorològic d'Austràlia també acaba d'anunciar que la temperatura mitjana de l'any 2013 va superar la mitjana climàtica en més de 1,2°C. Aquesta dada significa que ha estat l'any més càlid de tota la història d'aquest país. Cal destacar que a l'any 1910 es van començar a recollir els primers registres meteorològics.

Pels experts, aquesta calor cada vegada més forta seria un clar símptoma del canvi climàtic. Els diferents estudis tenen molt en compte l'evolució de l'hivern de l'any passat on, recordem, al voltant de Sydney es van produir els incendis més grans dels últims 45 anys .

Segons la nota del Servei Meteorològic "l'escalfament que està afectant Austràlia és un reflex de la situació mundial i el rendiment tèrmic de l'any passat mostra que la tendència actual s'està movent cap a temperatures cada vegada més altes i onades de calor de llarga durada".

Els experts australians també assenyalen que la tendència a l'escalfament es veu molt clar des de principis del 1950, és a dir, quan la temperatura va començar a pujar a tot el planeta. Les projeccions per al 2014 també serien descoratjadores, només cal pensar en les diverses onades de rècords de calor que han caigut com fitxes de dòmino en aquesta primera part de l'estiu. El 2 de gener, fins i tot, s'han fregat els 50°C.