Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de gener del 2014

Dimarts 21 de gener: un dia radiant i florit, a l'espera d'un nou front

Flors d'ametller sota el sol d'ahir dimarts.


Després d'un dilluns dominat pels núvols, ahir dimarts 21 de gener es va poder gaudir d'un dia assolellat. El dia radiant també va permetre veure l'espectacle natural que ens brinda la floració dels ametllers, els quals brillaven sota un cel blau elèctric.

Els ruixats del passat diumenge i la presència de vent del nord-oest en altura, van escombrar la pols en suspensió, provocant una jornada amb una visibilitat excel·lent que feia ressaltar els nostres paisatges. Aquesta finestra lliure de nuvolositat fou un fenomen transitori, ja que avui dimecres el pas d'un altre front farà guanyar terreny als núvols i, fins i tot, podrien tornar a caure alguns ruixats i algun plugim a la tarda/vespre.
Al contrari del que va succeir el passat diumenge, aquesta vegada el pas del front obrirà les portes a la tramuntana, degut a l'entrada de l'anticicló de les Açores i a una petita ciclogènesis que es situarà cap a Ligúria.
Aquest vent del nord podrà bufar a uns 15/20 km/h de mitjana en el nostre sector costaner al llarg del vespre i la nit. Mar endins i al nord del cap de Begur podrà bufar a uns 25/30 nusos de mitjana, amb alguna ratxa propera als 100 km/h al nord de l'Alt Empordà.


Mapa de superfície amb fronts previst per avui dimecres. Es veu com s'acosta un front oclús.


Imatge del dia radiant que va fer ahir dimarts 21 de gener, amb un ametller florit.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser molt homogènies, amb els 13,3ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada. Així mateix, les mínimes van deixar-nos petites gelades a l'interior, amb els -1,2ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 21 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,3ºC (-0,4ºC)., la Tallada d'Empordà 13,2ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 13,2ºC (0,5ºC)., Torroella de Montgrí 13,1ºC (0,5ºC)., Monells 12,5ºC (-1,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 21 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,0ºC, mínima 4,9ºC. Vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana, amb moltes estones de calma. Estat del cel serè, amb Sc i Ci 2/8 de bon matí. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,46 metres a les 12:00h davant el cap de Begur), mar de fons del nord. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ametller florit sota un cel blau elèctric ahir dimarts. Imatge mostrada al programa 2324 (01:05:24)