Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 de gener del 2014

30 de gener: pluja de nit i bonics cúmuls de tarda

Nuvolades a sobre Palamós ahir a la tarda.


La pertorbació que va arribar el passat dimecres a darreres hores, va fer que durant la matinada d'ahir dijous 30 de gener anés plovent de forma pausada, siguent una aigua molt ben caiguda i aprofitada pel camp.
Mar endins les nuvolades van poder crèixer més i es van formar alguns Cumulunimbus que deixaren una bona llampegada, tot això gràcies al contrast entre la temperatura de l'aigua del mar i l'aire fred en altura.

A Palamós vàrem recollir un total de 9,2 mm, repartits majoritàriament de matinada, tot i que al matí de dijous també es va escapar un petit ruixat.
Després d'aquestes pluges va quedar un matí ennuvolat, amb la caiguda del ruixat abans mencionat, però s'obriren grans clarianes a partir del migdia.
La mateixa energia alliberada per l'escalfor de l'astre rei, l'aire fred que restava en altura i la presència de vent feble i humit procedent del mar, va proporcionar els ingredients suficients per tenir una tarda molt fotogènica, degut a la crescuda de grans cúmuls que anaven variant de forma amb el pas de les hores i, fins i tot, descarregaren nous ruixats de tarda a l'extrem sud del Baix Empordà i a les comarques del Gironès i la Selva. A sobre el mar també s'observà un espectacle de cortines de precipitació coincidint amb l'ocàs.

Dades de precipitació recollida ahir dijous (sobretot de matinada) al Baix Empordà:

Calonge 17,5 mm., Palamós-La Fosca 12,0 mm., Castell d'Aro 10,3 mm., Palafrugell 7,8 mm., Torroella de Montgrí 3,4 mm., la Bisbal d'Empordà 1,9 mm., la Tallada d'Empordà 1,4 mm.


Mapa de pressió en superfície de la matinada d'ahir dijous. S'observa una baixa al davant de la costa catalana.


Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser molt semblants a tot arreu, amb els 12,4ºC de Castell d'Aro com a dada més destacada. Així mateix, les mínimes van quedar lluny dels valors negatius degut al cel cobert i la pluja, amb els 4,1ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dijous 30 gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,4ºC (5,8ºC)., Monells 12,3ºC (4,1ºC)., la Tallada d'Empordà 12,2ºC (6,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 12,0ºC (5,2ºC)., Torroella de Montgrí 11,9ºC (6,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 30 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,3ºC, mínima 5,7ºC. Estat del cel cobert de matinada amb Ns i Cb a sobre el mar, pluja pausada., obertura de clarianes a migdia amb Ac, Sc i Cu., tarda amb Ac, Sc i Cu congestus. Vent del NNO de matinada i al matí, a 15 km/h de mitjana., vent del SO a migdia, a 10 km/h de mitjana., vent en calma a la tarda i al vespre. Ratxa màxima de vent 50 km/h N (matinada). Estat de la mar amb marejol arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,5 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1005hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de llamps d'ahir dijous. S'observa llampegada mar endins durant la matinada