Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 de gener del 2014

Els Reis ens porten poques novetats

Mapa de temperatures a 850 hPa previst per dijous vinent. S'espera una important advecció d'aire càlid amb isotermes de 10ºC o més al Mediterrani Occidental.


Meteorològicament parlant, el Reis Mags ens van portar un dilluns sense cap novetat destacada, amb només alguns núvols alts i vent de garbí fluix que deixà algun cop moderat al centre de la jornada.
Aquesta setmana que hem encetat continuarà amb la mateixa tònica de temps imposada per la circulació zonal, amb un marcat flux del sud-oest que arrossega una important massa d'aire càlid subtropical cap al Mediterrani Occidental, amb isotermes que podran arribar fins als 12ºC el proper dijous, fins i tot, com a reflex de l'arribada d'aquest aire de latituds més càlides, podrem observar com el cel adoptarà un to blanquinós degut a la presència de pols sahariana a l'atmosfera, tal com podem observar al mapa de més avall.
Sembla que aquesta circulació zonal es pot veure una mica afeblida durant el proper cap de setmana, gràcies a l'allunyament de l'anticicló de les Azores cap a l'oest i l'aparició d'altes pressions cap a Escandinàvia, amb la qual cosa, ens podria arribar una massa d'aire una mica més fresca amb isotermes de 4ºC a 850 hPa.


Mapa de pols en suspensió a l'atmosfera previst per la nit de dijous. Observeu com tindrem uns 100 mil·ligrams de pols sahariana a sobre nostre.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir dilluns 6 de gener al Baix Empordà van moure's entre els 16,7ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 14,0ºC de Palamós com a màxima més baixa. Així mateix, les mínimes van oscil·lar entre els 2,6ºC de Monells com a mínima més baixa, i els 6,2ºC de Palamós com a mínima més alta.

Màximes registrades ahir dilluns 6 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,7ºC (3,1ºC)., Monells 16,0ºC (2,6ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (3,4ºC)., la Tallada d'Empordà 14,8ºC (2,9ºC)., Torroella de Montgrí 14,5ºC (3,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 6 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,0ºC, mínima 6,2ºC. Estat del cel cobert 7/8 Ci, Cs i Ac, amb sol entelat. Vent de direcció S i SO, a 15 km/h de mitjana a les hores centrals. Ratxa màxima de vent 29 km/h SO. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,94 m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge del dilluns enterenyinat que vam tenir. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.