Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 d’abril del 2014

Cherrapunji ( Índia ) obté el nou rècord de pluges en 48 h

Les cascades "Sister Falls" de Cherrapunji (Índia). Font: Wikipedia.


Segons el darrer comunicat de l'Organització Meteorològica Mundial ( OMM ), publicat el passat 7 d'abril del 2014, un grup d'experts d'aquest organisme ha arribat a la conclusió que Cherrapunji (Índia ) ha obtingut el rècord mundial de pluges caigudes durant dos dies ( 48 hores ), arran dels 2.493 mm que es van registrar els dies 15 i 16 de juny del 1995.
Aquest volum total de precipitacions és superior a l'anterior rècord mundial de pluges en 48 hores, uns 2.467 mm, associats al pas d'un cicló tropical a l'illa de Reunió ( França ), a l'oceà Índic, a abril del 1958. Reunió, que sovint es veu afectada per ciclons tropicals i rep grans precipitacions a les seves muntanyes, segueix mantenint el rècord de pluges en 12 hores i en 24 hores ( 1966 ) i també en 72 hores i 96 hores ( 2007 ).

El grup d'experts internacional de la Comissió de Climatologia de l'OMM va arribar a aquesta decisió com a resultat d'una investigació exhaustiva de les dades de precipitacions de Cherrapunji, dins l'Arxiu mundial de fenòmens meteorològics i climàtics extrems de l'OMM ( llistat internacional oficial d'aquests fenòmens ).

El nou rècord en 48 hores és especialment destacable ja que confirma que Cherrapunji ( també conegut com Sohra ) és un dels llocs més plujosos de la Terra.
Aquest nou rècord complementa el famós rècord que manté Cherrapunji des de fa molts anys.
Cherrapunji és mundialment coneguda, dins el món de la meteorologia, per tenir el rècord mundial de pluges en 12 mesos ( un any ), establert en 26.470 mm caiguts entre l'agost del 1860 i el juliol del 1861.

El nou rècord assolit per Cherrapunj també ve a substituir a un altre rècord de pluges en dos dies associat amb un cicló tropical. A diferència d'altres rècords de pluges caigudes a curt termini, les àmplies precipitacions de Cherrapunji són conseqüència de la interacció entre les depressions del monsó d'estiu i la seva topografia muntanyosa. Cherrapunji es troba en un altiplà, a l'estat de Meghalaya, a una alçada mitjana de 1484 metres, en contraposició a les planes de Bangla Desh.

La investigació es va dur a terme com a sol·licitud del Departament de Meteorologia de l'Índia i es va basar en l'anàlisi de dades posteriors als fenòmens. El comitè d'investigació va estar integrat per experts sobre el clima procedents d'Alemanya, l'Argentina, Colòmbia, Espanya, els Estats Units, França, l'Índia i el Marroc.

La classificació i avaluació oficial de manera contínua de tots els fenòmens meteorològics i climàtics extrems és una de les principals preocupacions de l'OMM. Gràcies a les contínues millores en l'estudi de la meteorologia i la climatologia, els experts sobre el clima poden tornar a analitzar els registres meteorològics del passat amb molt més detall del que hi havia hagut fins ara.
El resultat final és un conjunt de dades climàtiques molt més acurat per a l'anàlisi de destacades qüestions mundials i regionals relacionades amb la variabilitat del clima i el canvi climàtic.
Avaluar els fenòmens meteorològics i climàtics extrems és essencial per a determinar en quina mesura està canviant el clima del nostre món. També és important per utilitzar aquestes avaluacions en l'establiment de normes d'enginyeria i de polítiques mediambientals, així com per establir vincles entre el clima i la sanitat. Així mateix, contribueix a donar informació als mitjans informatius per satisfer l'interès públic general i contribuir a l'educació, a més, permet que es commemorin i reconeguin els llocs afectats per fenòmens meteorològics extrems.