Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 d’abril del 2014

Dilluns 7 d'abril: boira d'advecció

Boira de mar tapant el terrat de l'edifici Alfons II ahir al migdia. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al programa Vespre a La 2 (minut 56:56) i al portal 324.cat (foto nº 3)


Aquesta setmana l'hem començat amb un altre dels ingredients típics de la primavera: la boira d'advecció.
Tal com podeu observar al recull de fotografies de l'article d'avui, ahir dilluns 7 d'abril es va formar un extens banc de boira d'advecció (o boira marina) que anava des d'Alacant fins al límit amb el Rosselló, passant per les illes Balears.
Aquest banc de boira es va poder veure perfectament delimitat a partir del migdia, a més, entre el migdia i primeres hores de la tarda va entrar en terra, tot disminuïnt clarament la visibilitat i la temperatura a la costa.
Com sol ser habitual en aquests dates, l'aire càlid que ja comença a arribar, moltes vegades es queda saturat d'humitat per culpa del refredament que pateix quan transita pel damunt d'unes aigües del Mediterrani que encara conserven la fredor de l'hivern.


Imatge de satèl·lit d'ahir diluns a les 15:00h. Veiem un extens banc de boira de mar al Mediterrani Occidental. Font: EUMETSAT.


A part d'aquestes boires que ens afectaren durant unes hores, al llarg de tota la tarda també es van veure nombroses esteles d'avions que s'anaven extenent sense dissipar-se, com a indicatiu de l'arribada d'un front fred que aquesta tarda ha de deixar-nos alguns ruixats i tempestes a l'interior de Girona, amb especial incidència cap a la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya i punts de l'Alt Empordà.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser molt similars a les del dia anterior cap a l'interior, però baixaren uns 3ºC a prop de la costa, a causa de les boires i el vent fresc de garbí que bufà. Els 25,7ºC de la Bisbal d'Empordà van ser la màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van experimentar una lleugera remuntada en alguns punts, amb els 5,8ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dilluns 7 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,7ºC (7,5ºC)., la Tallada d'Empordà 25,1ºC (7,5ºC)., Monells 24,6ºC (5,8ºC)., Torroella de Montgrí 21,6ºC (7,7ºC)., Castell d'Aro 18,7ºC (9,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 7 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 16,1ºC, mínima 11,1ºC. Estat del cel amb 3/8 Ci al matí., migdia/primeres hores de la tarda 8/8 St, amb boirines i boira alta., tarda amb 6/8 Ci i Cs, esteles d'avions i boira sobre el mar. Vent de direcció SO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda arran de costa, amb nombrosos blancalls., mar endins hi hagué maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020 hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El dilluns en imatges, amb boira d'advecció al migdia i esteles d'avions a la tarda