Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 16 d’abril del 2014

La setmana s'inicia amb iridiscències i Cirrus uncinus

Iridiscències vistes sobre Palamós el passat dilluns al vespre.


El passat dilluns 14 d'abril, el dia s'aixecà amb nombrosos núvols baixos i mitjans Sc i Ac 4/8.
Tota aquesta nuvolositat es va fer menys important al llarg del matí i fins a primeres hores de la tarda 2/8 Ci i Ac., no obstant, quan el dia semblava que es volgués acomiadar sense gaires novetats, van tornar a augmentar notablement els núvols alts i mitjans 6/8 Ci, Cs, Cc i Ac, a més, aquesta vegada ens portaren un espectacle d'efectes òptics i formes capricioses, caracteritzat per unes espectaculars iridiscències i uns interesants Cirrus uncinus.

Cal recordar que un núvol iridiscent, com el que podeu observar a la imatge superior, és un núvol acolorit talment com si fos una taca d'oli, quitrà o gasolina en una superfície d'aigua, i és causat per un fenomen semblant a la irisació.
Es tracta d'un efecte òptic relativament habitual, i normalment pot ser observat en altocúmuls, cirrocúmuls i núvols lenticulars, però molt poques vegades en núvols cirrus.
Aquests colors solen ser de tonalitat pastís, com els de la foto, però a vegades poden ser molt vius. La iridiscència pot ser observada amb més freqüència prop del sol, i es veu amb més facilitat ocultant el sol darrera d'un arbre o edifici, utilitzant ulleres de vidres foscos o observant el cel mitjançant el seu reflex en un mirall convex o una superfície d'aigua.

Els núvols iridiscents són el resultat de la difracció de la llum solar a través de petites gotes d'aigua o, fins i tot, de petits cristalls de gel que componen aquests núvols, desviant els raigs solars de forma individual. Si parts del núvol tenen gotes o cristalls de mida semblant, l'acumulació d'aquest efecte provoca la seva coloració. El núvol ha de ser prim, fent que la majoria dels raigs de llum incideixin només en una gota. Aquesta és la raó per la qual la iridiscència és observada a les vores dels núvols o en núvols semitransparents. La iridiscència més clara i acolorida és aquella provocada per núvols de recent creació, ja que les seves gotes tenen la mateixa mida. Quan un núvol prim té gotes de mida semblant en gran part de la seva superfície, la iridiscència apareix en forma de corona, composta d'un petit nombre d'anells concèntrics de colors al voltant del sol o la lluna i una brillant aurèola central.


Cirrus uncinus sobre Palamós el passat dilluns al vespre. Són indicatius d'una inestabilització atmosfèrica i de vents en cissalla.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser molt semblants a les del dia abans, amb els 24,6ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar lleugerament en alguns punts, destacant els 7,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat dilluns 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,6ºC (8,5ºC)., la Tallada d'Empordà 23,8ºC (9,0ºC)., Monells 23,7ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (9,0ºC)., Castell d'Aro 21,4ºC (9,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 14 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 11,9ºC. Vent del S al matí, a 10/15 km/h de mitjana., vent del S a la tarda, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Dues imatges més del dilluns a la tarda


Temps assolellat a primeres hores de la tarda.


Cirrus vertebratus i Cirrostratus al vespre.