Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 de juliol del 2014

17 de juliol: les temperatures es disparen

Cel serè i mar plàcida a cala Estreta ahir al matí. Imatge mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:16).


Ahir dijous 17 de juliol, les temperatures màximes es van disparar fins als 35ºC a l'interior del Baix Empordà, degut a tres factors fonamentals: la bombolla d'aire càlid que ens afecta, l'ambient assolellat i l'entrada en escena del vent de garbí, el qual arribava reescalfat a l'interior de la comarca desprès de creuar els relleus litorals i transitar sobre terra ferma.
Cap al prelitoral i interior de Girona destaquen els 36ºC de Banyoles o els 35,3ºC d'Olot., no obstant, altre cop les màximes més elevades les hem d'anar a buscar a les comarques de Ponent, on s'aproximaren als 40ºC, amb els 37,6ºC de Castelldans com a dada més destacada.

A Palamós, tot i que el termòmetre "només" s'enfilà fins als 26ºC, l'elevat grau d'humitat relativa provocava que la temperatura de xafogor fos de 35ºC durant bona part del dia., a més, aquesta vegada a la nit tampoc va refrescar, ja que vàrem tenir una nit tropical amb 20,0 ºC de mínima.
Pel que fa a l'estat del cel, aquest es presentà asserenat però encalitjat, degut a la intrusió d'una mica de pols sahariana.
L'absència de nuvolositat tingué el seu contrapunt amb l'arribada del vespre, moment en el qual van aparèixer intervals de núvols alts i mitjans 3/8 Ac floccus, Ac castellanus i Ci spissatus vertebratus.

D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir dijous al Baix Empordà, van tenir una pujada d'entre 3 i 6 graus més cap a l'interior, en comparació amb les del dia anterior., no obstant, aquestes tan sols pujaren 1 grau més a la costa. Els 35,3ºC de Monells van ser la màxima més elevada de la jornada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt similars a les del dia abans o pujaren algunes dècimes, amb els 15,1ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 17 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,3ºC (15,1ºC)., la Tallada d'Empordà 35,0ºC (16,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 35,0ºC (15,6ºC)., Torroella de Montgrí 31,8ºC (16,6ºC). Castell d'Aro 28,1ºC (17,0ºC).,

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 17 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 20,0ºC. Vent en calma al matí., vent del SO durant la resta del dia a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol o un xic de maror a la tarda, amb molts blancalls., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 15:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 70%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Aigües cristal·lines i ambient assolellat a cala Estreta ahir al matí.