Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 de juliol del 2014

4 de juliol: temporal inusual i nuvolades

Forta mar de fons a la Fosca el divendres al matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al temps del Telenotícies Comarques de TV3 i al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Degut a la formació d'un centre de baixes pressions entre Catalunya i les Balears, juntament amb la presència d'un anticicló de 1025hPa a sobre els Balcans, va propiciar que el passat divendres 4 de juliol, el gran recorregut marítim de les isòbares provoqués un temporal de mar excepcional, no tant per la intensitat del fenomen, sinó més aviat pel fet de trobar-nos en el mes de juliol, ja que aquesta situació seria perfectament comparable amb un temporal de finals d'estiu o de tardor.
Segons dades de l'observatori de l'Estartit, en els darrers 45 anys mai s'havien observat ones que arribessin fins als 4 metres d'altura a primers de juliol.

A Palamós, el temporal marítim sota la forma de mar de fons de llevant, durant el matí del divendres aixecava ones d'entre 1,5 i 2 metres d'alçada, amb algunes ones isolades d'altura superior, fent que sigués desaconsellable el bany i posant en un greu contratemps les embarcacions fondejades.
Cal afegir que a partir del migdia, a la forta mar de fons de llevant s'hi afegí la mar de vent aixecada per l'entrada de garbí moderat i persistent, tot provocant el fenomen de la mar creuada, el qual és especialment perillós per les activitats nàutiques.

Segons la boia situada davant del cap de Begur, a les 12:00h hi havia una alçada significant de l'onatge que arribava als 2,46 metres d'alçada. Sens dubte, el passat divendres el podem escriure en lletres majúscules pel que fa a la història meteorològica dels mesos de juliol en l'àmbit marítim.


El fort onatge que hi havia el matí del divendres posava en perill les barques fondejades. Imatge mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


En un altre ordre de coses, s'ha de fer esment que tot i que hi havia la possibilitat que caiguessin quatre gotes a Palamós, finalment només es va veure caure alguna roina inapreciable de bon matí.
Així mateix, les restes d'aire fred que teníem en alçada i la forta calor acumulada en superfície, van fer crèixer grans nuvolades a l'interior de la comarca, entre el migdia i primeres hores de la tarda, les quals descarregaren forts ruixats cap al nord del Baix Empordà.
A Palamós vam veure un cel amenaçador, però només es va quedar en això, i ens vàrem haver de conformar amb observar altre cop les tempestes des de la distància.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant el divendres al migdia/tarda, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 16,2 mm., Verges 13,0 mm., les Olives 12,1 mm., Bellcaire d'Empordà 10,2 mm., la Tallada d'Empordà 9,1 mm., Monells 4,3 mm., la Bisbal d'Empordà 1,2 mm.


Núvol de tempesta en creixement cap a l'interior de la comarca el divendres al migdia.


D'altre banda, les temperatures màximes del passat divendres 4 de juliol al Baix Empordà van pujar entre 2 i 3 graus més respecte el dia anterior en algunes poblacions, mentre que en d'altres no van tenir grans canvis.
Els 30,7ºC de Monells va ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir una forta remuntada, en algun cas de fins a 5 graus més que el dia abans. Els 18,4ºC de Monells foren la mínima més curta i els 21,1ºC de Palamós mateix van ser la mínima més alta.

Màximes registrades el passat divendres 4 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,7ºC (18,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,5ºC (19,0ºC)., la Tallada d'Empordà 28,6ºC (19,6ºC)., Torroella de Montgrí 28,1ºC (19,6ºC)., Castell d'Aro 27,6ºC (18,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 4 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,3ºC, mínima 21,1ºC. Estat del cel amb 7/8 Sc i Cu a primeres hores., matí assolellat amb 3/8 Ci, Ac, Cu i Sc., tarda assolellada amb 3/8 Ci, Cu, i Cb amb enclusa mirant a l'horitzó nord.Vent del SSO al matí, a 10/15 km/h de mitjana., vent del SO al migdia, a 20 km/h de mitjana., vent del ESE a la tarda, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SSO al vespre/nit, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 67%.(Dades de meteoclimatic.com)


Imatges del passat divendres 4 de juliol


Surfista observant el fort onatge.


Temporal marítim, amb cel cobert de núvols baixos a primeres hores i banyistes desafiant el mal temps.


Grans nuvolades creixent cap a l'interior durant el migdia.


Grans nuvolades creixent cap a l'interior durant el migdia.