Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de juliol del 2014

Incendis de proporcions bíbliques al Canadà

El fum dels incendis del Canadà viatjant de nord a sud del país el passat 7 de juliol. Font: NASA


Una combinació letal entre els llamps i els boscos afectats per una sequera crònica, ha alimentat nombrosos incendis forestals en els Territoris del Nord-oest del Canadà al llarg dels darrers dies. Els incendis que cremen a la zona boreal del Canadà, estan produint una gran extensió de fum dens, tal com podeu observar a les imatges preses des del satèl·lit Terra de la NASA.
Des del 8 de juliol, uns 164 incendis han carbonitzat l'espantosa xifra de més de 425.172 hectàrees, segons el govern canadenc.
El passat 9 de juliol el  fum ja s'havia desplaçat cap al sud, fins als estats de Dakota del Nord i Dakota del Sud (EUA).

En un estudi publicat recentment per un equip de científics de l'Institut de Recerca de la Desertització, es va anunciar que havien descobert un nou tipus de partícula de sutge produït pels incendis forestals. Les partícules, anomenades "superaggregates," són, de mitjana, deu vegades més persistents i tenen una forma més compacta que les partícules de sutge dels vehicles convencionals i de les estufes. La seva distintiva forma vol dir que probablement tenen un efecte d'escalfament més potent sobre el clima que altres tipus de sutge.

"Hem trobat que els "superaggregates" contribueixen fins a un 90 per cent més a l'escalfament global que les partícules de sutge sub-micromètriques esfèriques, que utilitzen els models climàtics actuals", segons va dir l'autor principal de l'estudi, Rajan Chakrabarty. "Aquests resultats preliminars justifiquen més investigacions per quantificar l'impacte significatiu que aquestes partícules poden tenir sobre el clima, la salut humana, i la contaminació de l'aire a tot el món."

Ampliació de la zona dels incendis. Font: NASA