Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de juliol del 2014

18 de juliol: 23º C de mínima i verdor en els camps

Camp segat que reverdeix i cel serè ahir al matí des de Vall-llobrega.


Ahir divendres 18 de juliol, la forta calor que s'ha estés pel nostre territori es va fer l'amo i senyor de la nit.
A Palamós, gràcies a la calor acumulada durant el dia i al vent humit i persistent de garbí que bufà tota la nit i matinada, la temperatura mínima només va baixar fins als 23ºC, un fet que dificultà el son si no es disposava d'aire condicionat o ventiladors.

Les màximes, altre cop s'enfilaren fins als 35 o 36 graus cap al prelitoral i interior de Girona, destacant els 36,2ºC d'Olot i els 35ºC de Banyoles com a màximes més altes, segons les estacions automàtiques del SMC.
A les comarques de Ponent s'ha de fer esment als 36,5ºC de màxima de Castelldans o als 36,4ºC de Lleida ciutat.

Malgrat aquesta calorada, els nostres paisatges constaten els efectes de les pluges que han anat caient amb menor o major mesura a les nostres contrades en el present mes.
Tal com podem veure a la imatge superior i en les següents, tot que en aquesta època de l'any el color ocre o marronós s'hauria d'apoderar dels camps destinats als cereals d'hivern, aquests han vist com van reverdint degut al creixement de diferentes espècies herbàcies que han refivat amb les precipitacions.


Raïm verd al paratge Vilarromà ahir al matí, amb herbes ufanoses entre les fileres de ceps.


La previsió ens indica que degut al pas d'un solc d'aire fred en altura, existeix la possibilitat que entre diumenge a la tarda i el dilluns a Palamós es pugui escapar una mica de pluja en forma d'algun ruixat o tempesta moderada, acompanyada per una lleugera baixada de la temperatura., no obstant, aquesta es recuperarà amb escreix a partir de mitjans de la setmana que vé. Tampoc es descarta alguna roina o plugim esporàdic durant avui dissabte en forma de fang.

D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir divendres al Baix Empordà van baixar entre 1 i 3 graus respecte el dia anterior en moltes poblacions de l'interior, però a Palamós la màxima va pujar 1 grau, amb elevada sensació de xafogor.
Els 34,2ºC de Monells va ser la màxima  més elevada.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 2 graus més altes, amb els 16,9ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir divendres 18 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,2ºC (16,9ºC)., la Tallada d'Empordà 32,6ºC (18,2ºC)., la Bisbal d'Empordà 32,1ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 30,0ºC (17,8ºC)., Castell d'Aro 27,5ºC (18,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 18 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 22,6ºC. Estat del cel asserenat a primeres hores, però mar endins es veia boira d'advecció que afectà la costa de la Catalunya del Nord., matí i migdia amb cel serè, però a la tarda arribada de Ci, Ac, Cu i Sc 4/8., vespre amb 7/8 Ci, Ac, As, Cu i Sc, amb virga., no obstant, a l'interior de la comarca caigueren 0,8 mm a Monells o 0,3 mm a la Tallada d'Empordà. Vent del SSE i SO fins al vespre, a 10/15 km/h de mitjana., vent fluixet de direcció variable al vespre i a la nit, amb moments de calma. Ratxa màxima de vent 31 km/h SO. Estat de la mar amb marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 0,6 metres a les 17:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 83%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel serè i vinya al paratge Vilarromà ahir al matí.