Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 10 de juliol del 2014

9 de juliol: els núvols i la pluja buiden les platges

La platja de Torre Valentina buida de gent degut als núvols  i a la pluja. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, ahir dimecres 9 de juliol, el pas d'un embossament d'aire fred en altura va portar-nos un dia molt inestable i ennuvolat, amb alguns plugims o petits ruixats repartits al llarg de tota la jornada, però amb els més destacats concentrats majoritàriament a la tarda.
Si no fos pel calendari, en comptes de trobar-nos a l'estiu semblava que ens trobessim a la tardor o a l'hivern, degut al paisatge de platges buides i a les temperatures poc caloroses imperants.

D'altre banda, un altre dels protagonistes del dia va ser la tramuntana intensa que bufà a la comarca veïna de l'Alt Empordà, no obstant, a Palamós el vent del nord només bufà fins al migdia, amb una velocitat mitjana d'uns 10/15 km/h i arribà a una ratxa màxima de només 34 km/h. A partir del migdia vàrem tenir vent de component O a 5km/h de mitjana i moltes estones de vent en calma.
Cal destacar que la desaparició de la tramuntana matinal, fou una de les causes que facilità la caiguda de precipitacions destacables a la nostre zona.

Ratxes màximes de vent de tramuntana d'ahir dimecres a l'Empordà:

Portbou 113 km/h., Castelló d'Empúries 76 km/h., la Jonquera 74 km/h., Figueres 68 km/h., Roses 66 km/h.

Pel que fa a les precipitacions, a Palamós es van recollir 9,0 mm al centre del nucli antic i 15,2 mm a la Fosca, tots ells caiguts de forma pausada, amb alguns moments de ruixat un xic més intens.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 7,3 mm., Monells 7,3 mm., Castell d'Aro 5,7 mm.,  la Bisbal d'Empordà 4,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., la Tallada d'Empordà 0,7 mm., Torroella de Montgrí 0,5 mm., Verges 0,4 mm.


Les nuvolades i la pluja allunyant-se mar endins ahir al vespre amb Palamós il·luminat pel sol.


D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir dimecres 9 de juliol al Baix Empordà van ser entre 2 i 3 graus més baixes que el dia anterior en algunes poblacions, mentre que en d'altres on es va veure alguna ullada de sol no van tenir grans canvis.
Els 24,2ºC de la Tallada d'Empordà van ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir lloc al final del dia i van experimentar una devallada d'entre 2 i 3 graus menys que el dia abans. Els 11,9ºC de Monells o de la Bisbal d'Empordà foren les mínimes més curtes i els 14,8ºC de Palamós mateix va ser la mínima més alta.

Màximes registrades ahir dimecres 9 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,2ºC (13,3ºC)., Torroella de Montgrí 23,6ºC (13,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,7ºC (11,9ºC)., Monells 22,2ºC (11,9ºC)., Castell d'Aro 21,9ºC (13,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 9 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 14,8ºC. Estat del cel cobert fins al vespre 8/8 Cu i Sc, a partir de llavors obertura de grans clarianes  4/8 Cu i Sc. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,7 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 59%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més imatges de la jornada


Imatge poc freqüent captada ahir a la tarda, amb la platja de Torre Valentina deserta en el mes de juliol.


Les pluges marxant mar endins ahir al vespre.


Els gavians foren els únics visitants de la platja de Torre Valentina ahir a la tarda.