Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 14 de gener del 2015

13 de gener: garbinada i 30 anys de la nevada del 85

La trenyina " Nova Polar " tornant a port en plena garbinada ahir dimarts al matí. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 57:29)


Tal com es preveia, la jornada d'ahir dimarts 13 de gener, a Palamós va estar marcada pel vent de garbí. L'entrada d'un sistema frontal pel nord-oest de la península Ibèrica, com és habitual en aquestes situacions, va generar un marcat flux del sud-oest que bufà de forma persistent i moderada a la badia palamosina. Concretament, la garbinada assolí els 20/25 km/h de mitjana durant gairebé tot el dia, un fet que fou aprofitat per nombrosos practicants de surf d'estel. Així mateix, de matinada el vent del sud-oest també es va notar de valent, provocant una forta pujada de les mínimes, la qual es veié agreujada pel pas de les restes d'un front que deixaren el cel ennuvolat de matinada i a primera hora del dia.

El vent de garbí o llebeig va arribar fins als 55 km/h de ratxa màxima, això, unit a la seva persistència, va fer que anés augmentant l'onatge de forma progressiva fins a aixecar de maror a forta maror, amb ones d'entre 1 i 1,5 metres d'altura. Aquesta alteració marítima va fer bellugar les trenyines (barques d'encerclament) que entraven a port a primera hora del dia.
Mar endins, al davant del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado marcava un onatge significant de 1,52 metres a les 08:00h i de 2,11 metres a les 18:00h.

Per les immediates hores està previst que el vent de garbí brilli per la seva absència, no obstant, a partir del vespre/nit d'avui dimecres i durant tot el dijous, la garbinada tornarà a agafar embranzida, fins a bufar d'una manera molt semblant a la que hi va haver ahir dimarts. Aquesta garbinada del dijous serà una premonició de la pertorbació que ens creurà entre la nit del divendres i el matí del dissabte, amb alguns ruixats a la nostre zona, i neu a les muntanyes per sobre dels 1000 metres d'altura en un principi, baixant fins als 700 metres amb el pas de les hores.
Al Baix Empordà, aquesta situació pot deixar-nos un cap de setmana fred, amb màximes d'entre 10/12ºC.

L'altre protagonista destacat del dia d'ahir van tornar a ser les temperatures inusualment altes, amb moltes màximes que fregaren els 19ºC a Girona, com per exemple els 18,7ºC de Banyoles, els 18,4ºC d'Anglès, els 18,4ºC de Sant Pere Pescador o els 18,3ºC de Navata.


Garbinada i cop de mar ahir dimarts al matí, amb cel ennuvolat. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya i al twitter del 324.cat.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van baixar lleugerament respecte el dia anterior, amb els 18,4ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 14,8ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Fixeu-vos com aquestes dues dades ens mostren que arran de mar la temperatura pateix els efectes del vent fresc de garbí que solca la badia de Palamós, mentre que a pocs quilòmetres cap a l'interior, el termòmetre puja més perqué l'aire hi arriba més reescalfat.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una pujada espectacular, que en alguns cas va ser de fins a 10ºC., per exemple, a La Bisbal d'Empordà el dilluns baixaren fins als -2,1ºC, en canvi, ahir dimarts només baixaren fins als 7,9ºC.
Els registres mínims van bellugar-se entre els 0,9ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 13,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. S'ha de tenir present que la mínima de Castell d'Aro va tenir lloc a les dotze de la nit, amb el pas de les hores la temperatura va anar pujant. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 13 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,8ºC (7,9ºC)., La Tallada d'Empordà 17,8ºC (8,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,8ºC (5,8ºC)., Monells 17,3ºC (8,6ºC)., Castell d'Aro 15,9ºC (0,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 13 de gener del 2015 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 14,8ºC, mínima 13,0ºC. Estat del cel a 1ª hora amb 6/8 Ci, Ac, As i 3/8 Sc i Cu, virga i mamma., matí dominat pel sol, amb franges de núvols alts i mitjans, 4/8 o 5/8 Ci i Ac lenticulars., tarda amb 3/8 Sc i Cu, línia de cúmuls fregant la costa. Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dimarts a primera hora del dia, amb garbinada i cel ennuvolat


Forta maror ahir a primera hora del dia i cel ennuvolat. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 (minut 08:33).






30 anys de la nevada del 1985

Ahir dimarts 13 de gener es van commemorar els 30 anys de la nevada del 1985. Aquesta nevada va ser una de les més importants de tot el segle XX a Palamós, juntament amb les del 1947, 1962 i 1983, entre d'altres.
Us deixo dos enllaços que fan referència a aquesta efemèride.

http://tempspalamos.blogspot.com.es/2009/03/la-nevada-de-lany-1985.html (article fet per jo mateix a l'any 2009)

http://bloc.meteo.cat/30-anys-de-la-gran-fredorada-de-gener-de-1985/ (article recent fet pel Meteocat)