Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 9 de gener del 2015

La fred augmenta el risc de patir un infart o un ictus

Cotxe gebrat el passat hivern a Sant Joan de Palamós.


La incidència de les malalties cardiovasculars varia en funció de l'estació de l'any i augmenta durant els mesos d'hivern. Així ho afirma un estudi que assenyala que, degut a les baixes temperatures, s'activa el sistema nerviós i augmenta la secreció de la catecolamina, l'hormona responsable de l'increment de la freqüència cardíaca.

La investigació, publicada a 'North American Journal of Medical Sciences', revela que l'augment de la freqüència cardíaca provoca un increment de la pressió arterial i el colesterol, així com la formació de coàguls, causants de l'angina de pit o l'infart. En aquesta línia, el membre de la Fundació Espanyola del Cor (FEC) i vocal de la Secció de Risc Vascular i Rehabilitació Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), Alejandro Berenguel Senén, afirma que l'augment de la pressió arterial i el colesterol, juntament amb una vasoconstricció de les artèries coronàries i dels vasos del cervell provocada per la fred, "pot desencadenar un infart o un ictus, depenent de la zona obstruïda".

El doctor també apunta que l'increment d'aquests factors de risc cardiovascular "es veu agreujat per factors mediambientals i d'estil de vida, com la contaminació de l'aire, la falta d'activitat física, el canvi d'hàbits alimentaris o la facilitat per contraure infeccions".

La fred redueix la capacitat de resposta davant d'una complicació

"La fred disminueix les defenses de l'organisme i redueix la capacitat de resposta davant de qualsevol complicació", diu el doctor. Els pacients hospitalitzats per una causa cardiovascular que presenten, a més, alguna complicació respiratòria, empitjoren el seu pronòstic i augmenten un 20% el risc de defunció, segons uns treball publicat per la revista 'BMC Cardiovascular Disorders'.

D'altra banda, l'expert apunta que l'augment de factors de risc provocats per la fred, es veu accentuat per un canvi d'estils de vida durant l'època hivernal, com la falta de qualsevol tipus d'activitat física i l'augment de greixos en l'alimentació".

"La ingesta d'aliments rics en greixos saturats provoca que s'acumuli una major quantitat de sang a l'estómac durant la digestió. Això comporta una reducció del rec sanguini en altres parts vitals de l'organisme, com el cor o el cervell, el que augmenta el risc de patir una angina de pit o un infart, especialment les persones que presenten uns elevats nivells de colesterol i que ja han patit o pateixen una malaltia cardiovascular", detalla l'especialista.

Davant d'això, la FEC aconsella mantenir una dieta saludable i rica en vitamina D, ja que "la seva deficiència augmenta el risc d'hipertensió i diabetis", així com controlar el consum d'aliments rics en greixos saturats, "causants de l'increment del colesterol en sang i en conseqüència, de l'aparició d'arterioscleriosis".

Font: http://www.naciodigital.cat/noticia/80710/afecta/fred/nostra/salut