Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 de gener del 2015

14 de gener: el garbí reposa una mica i s'acosta l'hivern de veritat

Temps assolellat i alguns estratocúmuls decoratius ahir dimecres a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Ahir dimecres 14 de gener, el vent de garbí que havia bufat la jornada anterior es va prendre un petit descans, no obstant, tal com es preveia, la garbinada va resorgir amb força a darreres hores del dia.
Més detalladament, es pot afirmar que fins a les 19:00h d'ahir dimecres tan sols hi hagué vent de direcció variable a 2/5 km/h de mitjana, amb moltes estones de calma. El vent encalmat, si no s'havien vist les previsions, podia fer-nos pensar que ja no calia esperar l'aparició de vent fins al dia següent, però res més lluny de la realitat, ja que a partir de les 23:00h el vent de llebeig va entrar de forma sobtada a 15/20 km/h de mitjana, i registrà una ratxa màxima de 40 km/h. Cal destacar que la garbinada ha continuat al llarg de tota la passada matinada, a uns 25/30 km/h de mitjana.

Aquest vent del sud-oest ens indica que s'acosta un sistema frontal pel nord-oest de la península. A Palamós, a part de la garbinada prefrontal, hem d'esperar la caiguda d'algun ruixat o plugim entre la tarda del divendres i el matí del dissabte.
El front generador d'aquestes precipitacions escombrarà l'aire temperat que tenim actualment al damunt i obrirà les portes a una forta baixada dels termòmetres, sobretot les màximes.
Degut a l'arribada d'una massa d'aire polar, amb isotermes que dissabte al migdia poden situar-se al voltant dels -2ºC a 850hPa, hem d'esperar que el dia sigui fred, amb màximes al voltant dels 10/12ºC a la nostre comarca.
Cal destacar que aquesta devallada de temperatures no serà flor d'un dia, ja que la situació de fred plenament hivernal pot allargar-se una setmana com a mínim.

D'altre banda, com que anirem tenint diferentes glopades d'aire fred i alguns ruixats dispersos al llarg de la setmana vinent, es recomana anar seguint les diferentes previsions meteorològiques, ja que no seria d'estranyar la caiguda d'algunes volves de neu o calabruix a prop de la costa.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per avui dijous, veiem com encara tindrem temperatures de 9ºC a 1500 metres.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per dissabte vinent. Veiem com poden haver-hi temperatures de -2ºC a 1500 metres (11ºC més baixes que les d'avui), deixant-nos un ambient plenament hivernal.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, altre cop fregaren els 19ºC en algun punt, siguent una dada notablement elevada per aquesta època de l'any., malgrat tot, cap a l'interior de la comarca baixaren uns 2ºC de mitjana.
La màxima més alta va registrar 18,8ºC a La Bisbal d'Empordà, i la màxima més curta foren els 14,0ºC de Calonge-Mas Pallí.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van tenir una forta devallada d'entre 3 i 8 graus menys que el dia anterior, gràcies a la desaparició del vent de llebeig i al cel asserenat. Els registres van oscil·lar entre els 0,9ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 14 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,8ºC (2,1ºC)., Monells 16,4ºC (0,9ºC)., Castell d'Aro 15,5ºC (3,5ºC), La Tallada d'Empordà 15,2ºC (1,0ºC)., Torroella de Montgrí 14,7ºC (2,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 14 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 6,6ºC. Estat del cel a 1ª hora amb 4/8 o 5/8 Ci i Cs., matí amb només 2/8 Ci., tarda aparició de núvols baixos passatgers 2/8 Sc. Estat de la mar amb marejol a 1ª hora., llavors mar arrissada al matí i a la tarda., vespre/nit maror., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)