Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 de gener del 2015

27 i 28 de gener: falca anticiclònica i núvols prims

Posta de sol del passat dimarts amb núvols de vent. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Les dues darreres jornades han sigut molt calmades, meteorològicament parlant, gràcies a l'entrada en forma de falca de l'anticicló de les Açores. Tot i les altes pressions, encara ens han arribat nombroses franges de núvols alts i mitjans que han continuat donant unes sortides de sol molt fotogèniques.
Aquests núvols prims han anat viatjant en direcció nord-sud, empesos pels forts vents de component nord que bufen en altura, així mateix, la forma aerodinàmica que caracteritzava aquest núvols ja era un símptoma delatador de la presència d'aquests vents.
En capes més baixes, en superfície, hem vist com a Palamós la tramuntana ens ha deixat algun cop moderat de fins a 47 km/h durant la matinada d'ahir dimecres.

Parlant de vent, cal destacar que aquest meteor prendrà el protagonisme a molts indrets de Catalunya entre avui dijous i demà divendres. Degut al posicionament nord-oest-sud-est que adoptarà l'anticicló de les Açores, juntament amb el pas de diferentes pertorbacions pel centre del continent, es generarà un important flux de component nord-oest que ha de deixar ventades molt fortes en indrets poc habituats a aquest tipus de fenomen, com la connurbació de Barcelona i els prelitorals de Tarragona i Barcelona.
A Palamós, tal com sol succeir en situacions de mestral, caldrà esperar vent fluix amb alguns cops moderats com a màxim. Concretament, a la tarda d'avui dijous es preveu que ens entri vent de garbí aponentat a uns 10/15 nusos de mitjana, no obstant, el divendres a primera hora del dia el vent de garbí haurà desaparegut i deixarà pas a la tramuntana.
De cares al divendres, hi ha la previsió que entri vent de tramuntana moderat amb algun cop fort, però no durarà gaires hores, a més, com que ens creurà un front desgastat no es descarta que pugui arribar a caure algun petit plugim en qualsevol moment, situació que es podria repetir el dissabte.

Tot i que a Palamós sembli que aquests canvis són poc importants, res més lluny de la realitat, ja que es preveu una forta baixada de temperatures a partir del diumenge.
Així doncs, el gran dinamisme que presentarà la situació atmosfèrica permetrà que l'anticicló de les Açores s'allargassi nord-sud, provocant una irrupció d'aire polar marítim que deixarà un ambient molt fred per les nostres latituds, amb màximes d'entre 8 i 10 graus a la nostre comarca durant la jornada dominical, amb sensació de fred més marcada degut a l'aire de tramuntana imperant. En dies posteriors sembla que es mantindrà aquesta tònica de temperatures de rigorós hivern.


Mapa d'isotermes a 850 hPa previst per diumenge vinent a les 19:00h. S'observen isotermes de -5ºC a 1500 metres d'altura, senyal inequívoc que ens esperen temperatures de cru hivern.


Cel cobert per altocúmuls el passat dimarts a les 15:34h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, el passat dimarts 27 de gener, a Palamós vàrem tenir un dia dominat pels núvols mitjans. Tot i que al matí hi havia sol amb un cel enterenyinat per 4/8 o 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més de 3/8 Ac, al migdia el cel es presentà ennuvolat, amb 7/8 o 8/8 Ac i As, amb un xic de resol.
A la tarda es va mantenir una mica de resol amb 5/8 o 7/8 As, Ac, juntament amb 2/8 o 4/8 Sc. Cap a l'horitzó nord i oest s'apreciaven núvols lenticulars molt bonics.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimarts al Baix Empordà, tot i els núvols, aquestes experimentaren una remuntada d'entre 3 i 4 graus més que les del dia anterior.
La màxima més alta va registrar 14,6ºC a Calonge, i les màximes més curtes foren els 12,4ºC de Palamós o de Calonge-Mas Pallí.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van tenir una clara devallada d'entre 2 i 4 graus menys que el dia anterior. Els registres van oscil·lar entre els 0,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 27 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,1ºC (1,9ºC)., Monells 13,7ºC (0,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4ºC (2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 13,1ºC (1,5ºC)., Torroella de Montgrí 12,9ºC (2,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 27 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,4ºC, mínima 5,7ºC. Vent en calma fins les 10:00h., llavors vent del SO fins les 15:00h, a 5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o mar brava (onatge sig. de 2,46 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 4,57 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol i altocúmuls ahir dimecres al matí. Font: càmera web de Sant Daniel de Calonge.


Per cabar el resum meteorològic, només cal afegir que ahir dimecres 28 de gener, a Palamós la jornada va començar amb una albada rogenca molt bonica, gràcies a la presència de franges de núvols alts i mitjans formats per 6/8 Ci, Cs i As radiatus, a més d'alguns núvols baixos 4/8 Sc.
Al llarg del matí el sol va continuar sent el protagonista, amb només 2/8 Ci, i 2/8 o 3/8 Ac i Sc, no obstant, al migdia altre cop el cel va quedar ennuvolat de manera transitòria, amb entre 6/8 i 7/8 Ac i As.
A la tarda el sol es va tornar a fer l'amo i senyor de la situació meteorològica, amb acompanyament d'esteles d'avions 1/8, i entre 2/8 o 3/8 Ci i Cs, juntament amb 3/8 Ac i Sc.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser similars a les dia abans o lleugerament inferiors.
En aquest sentit, trobem que la màxima més alta van ser els 14,6ºC de La Bisbal d'Empordà., per contra, la màxima més curta foren els 12,2ºC de Calonge-Mas Pallí.
Així mateix, les mínimes van ser entre 2 i 4 graus més altes allí on tocava el vent, però baixaren 2 graus en els indrets arrecerats. Els -1,7ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 7,2ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 28 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,6ºC (0,2ºC)., Castell d'Aro 14,0ºC (5,1ºC)., La Tallada d'Empordà 13,3ºC (3,9ºC)., Monells 13,3ºC (-1,7ºC)., Torroella de Montgrí 12,8ºC (4,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 28 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,0ºC, mínima 6,9ºC. Vent del NNO de matinada, a 15/20 km/h de mitjana., vent del NNO i NNE al matí, a 10 km/h de mitjana., vent del SO de 16:00h a 20.00h, a 5/10 km/h de mitjana., llavors vent del NO i O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,98 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)