Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de maig del 2017

28 de maig: màximes de 29/30ºC, boira al matí i tornen els fenòmens òptics

El passat diumenge 28 de maig, durant la posta de sol, es va observar un clar parheli a dreta del Sol, i un altre de més difuminat a l'esquerra.
Un parheli és una taca lluminosa de color blanc o acolorida (amb el color vermell cap al Sol) que algunes vegades s'observa quan el cel està cobert de núvols alts (sobretot cirrostrats), i més rarament per núvols mitgencs. Apareix a banda i banda del Sol (o a una sola banda) i a la mateixa altura. 
En els casos més espectaculars, hi poden haver quatre parhelis, dos en els extrems de l'halo de 22º i dos més als extrems de l'halo extraordinari de 46º, aquests últims molt més dèbils.
Es formen per la reflexió de la llum sobre les cares verticals dels prismes de gel que formen els núvols anteriorment esmentats, col·locats en una posició idònia. 

Halo solar aparegut el passat diumenge 28 de maig a la tarda. Aquest fenomen òptic es va formar gràcies als núvols cirrostrats. Els núvols alts del gènere Cirrostratus, estan formats per petites partícules de gel en suspensió que refracten la llum solar, generant un espectre de colors al voltant de la Lluna o el Sol. A la imatge també s'aprecien esteles d'avions.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 28 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 21,9ºC, mínima 15,8ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí temps assolellat, amb 2/8 Ci, boira sobre el mar., a mig matí la boira de mar va entrar cap a terra, amb 5/8 o 8/8 St., migdia assolellat i 2/8 o 3/8 Ci i Cs., tarda amb sol o resol i entre 4/8 i 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions, aparició d'un halo solar., a la posta de sol es va veure un parheli ben clar a la dreta del Sol i un altre de més difuminat a l'esquerra.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent de component SO, SSO, S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 18 km/h SSE.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Una vegada més la boira d'advecció va aparèixer al matí. En aquesta imatge RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació, basat en les dades del vapor d'aigua, del passat diumenge 28 de maig a les nou del matí, s'aprecien clarament bancs núvols baixos al golf de Lleó que afecten la Costa Brava, i altres indrets de la costa catalana, en forma de boira.

Boira de mar ocultant el paisatge, el passat diumenge 28 de maig a les nou del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

En relació a les temperatures màximes assolides el passat diumenge 28 de maig al Baix Empordà, s'observa com els valors van experimentar una evident pujada respecte el dissabte, degut al temps assolellat, a la presència d'isotermes de 15,7ºC a 850hPa i al vent de garbí.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,0ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 2,4ºC i a Monells ascendí 2,0ºC.
A Palamós la temperatura màxima va pujar 0,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 30,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,9ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar amb més o menys empenta a tot arreu.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 3,0ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,9ºC i a Castell d'Aro baixà 2,8ºC
A Palamós la mínima va baixar 1,9ºC.
Els 10,5ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,8ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 28 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,7ºC (10,5ºC)., La Tallada d'Empordà 29,4ºC (12,2ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (14,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,6ºC (11,3ºC)., Castell d'Aro 25,9ºC (11,8ºC).