Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 de maig del 2017

El borrissol dels pollancres, la neu del mes de maig


Com cada any, amb l'arribada del mes de maig es produeix una curiosa "nevada" que només cobreix alguns punts en concret de la nostre comarca.
A Palamós, en els indrets on hi creixen pollancres (Populus nigra), com per exemple alguns parcs o a prop de les rieres, el terra ha quedat cobert per una catifa blanca, com si hi hagués hagut una nevada primaveral.
Es tracta del borrissol que deixen anar els exemplars femenins d'aquest arbre de ribera. No obstant això, cal tenir present que no es tracta de pol·len (com molta gent diu), ja que en realitat es tracta del seu fruit (el pol·len s'alliberà abans). Aquest fruit, o llavor, està embolicat d'un mena de plomall blanc que sembla cotó i li serveix per dispersar-se impulsat pel vent. Si hi ha poca humitat i bufa el vent, el borrissol pot anar a parar ben lluny.

El borrissol que acompanya la llavor pot causar molèsties quan s'acumula en grans quantitats, ja que pot entrar als ulls o a la boca i generar irritacions a les mucoses. Malgrat la mala fama que te, el borrissol no sol produir la majoria de les al·lèrgies que se li atribueixen. Segurament és més perillós el seu caràcter extremadament inflamable.